Eмисия новини
от 20.00 часа

Приключи делото за касиране на изборите в Горна Оряховица

Административният съд във Велико Търново приключи делото за касиране на изборите за общински съвет в Горна Оряховица. Предстои произнасяне по делото, заведено по жалба на местната коалиция „БСП, АБВ, Движение 21“ за опорочен изборен процес. При преброяването на близо четири хиляди недействителни бюлетини, съдът установи 48 недействителни бюлетини.

Жалбоподателите се отказаха от съдебна експертиза, която да установи ще се отразят ли установените 48 неправилно отчетени недействителни бюлетини на състава на общинския съвет и ще се промени ли избирателната квота от 431 гласа за съветническо място. Адвокатът на местната коалиция „БСП, АБВ, Движение 21“ Нели Паличева заяви:

„Като цяло изборният процес, така, както е отразен, не е съществено нарушен. Не може да се промени бройката на общинските съветници, но би могло, отчитайки преференциите, да се получи някакво разместване на общински съветник – един да излезе, да влезе друг“.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица Иван Илиев посочи:

„Действителните отнесени към недействителните 48 бюлетини няма как да обърнат констатираното в решението на Общинската избирателна комисия нито като преференции, нито като мандат“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Намериха незаконен улов в Монтанско

публикувано на 04.12.19 в 17:05