Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиза ли Фейсбук в театъра

Стефан Иванов: Иванка Курвоазие надгражда Алеко и Чудомир

„Изгорелият цирк на щастието“ в "Сфумато" е епизод 1 от предстояща поредица

Радикално различният спектакъл по текстове на един мистифициран образ от Фейсбук - приключенията на Иванка Курвоазие в театър „Сфумато“ преминават при шумен успех. Билети все още има за датата 30 декември, предишните представления са разпродадени.
    

„Приключенията на Иванка Курвоазие“ е опит за театрален „сериал“, базиран върху патилата на добре известната във Фейсбук дама. Тя определя себе си като провинциална чародейка от 20 век. Пет села спорят за честта да бъдат нейно родно място. Тя има приятелки в Сливенския затвор, фалшива диплома за готвачка, рейки сертификат, незавършен фризьорски курс, мечтае да бъде футболен съдия.

Всяко издание на театралната поредица ще бъде различен епизод от „сериала“ и част от пъзела на загадката, която представлява Иванка Курвоазие. 

Стефан Иванов

Поетът Стефан Иванов е сценарист на поредицата, която определя като „работа в процес – като самата Иванка и живота ни“.

За първи път той се е видял с Иванка Курвоазие в „Музейко“. След това не се били виждали доста време, докато не започнали да се засичат редовно и случайно в центъра на София. Стефан Иванов възприел това като знак и й предложил да работят нещо. Резултатът: препълнен театрален салон с правостоящи по стълбите. 

Първият епизод е озаглавен „Изгорелият цирк на щастието“. През следващия сезон предстои премиерата на втория епизод, който може би ще се казва „Държавна сигурност никога няма да победи децата-индиго“, съобщи Стефан Иванов. Той загатна, че „ще има изненади и промени в текстовете и не само в текстовете, и в други неща“. 

Стефан Иванов следи редовно текстовете на Иванка Курвоазие. Казва, че това за него е един от най-сериозните литературни почерци на нашето съвремие.

„Това писане и този почерк е едно от най-освобождаващите неща, които са се случили в българското писане. При това не Фейсбук графити, Туитър или каквото и да е писане, а именно литературно. И ако говорим в полето на сатиричното – бих казал, че това е по-скоро и в традицията на Чудомир, и на Райко Алексиев, и на Алеко, но според мен надраства като литературни качества и достойнства тези автори.“

Цялото интервю плъс документални откъси от спектакъла чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна