Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА избира нов ректор на 19 декември

Проф. Пенчо Гешев
Снимка: БТА

На 19 декември академичната общност на Националната спортна академия „Васил Левски“ ще избере нов ректор. За тогава е насрочено изборното общо събрание на висшето спортно училище. Срокът за подаването на кандидатурите на  желаещите да заемат поста на досегашния ръководител на НСА проф. Пенчо Гешев изтича на 19 ноември.

Проф. Гешев, който вече два мандата е начело на Академията, няма да се кандидатира отново и ще оваканти поста, тъй като е ограничен по закон.

До сега в деловодството на НСА е постъпила само една кандидатура - тази на проф. Николай Изов, издигната от катедра „Водни спортове“. В момента проф. Изов е зам. ректор по учебната дейност на Националната спортна академия.

В края на миналата седмица Националната спортна академия „Васил Левски“  отбеляза своя 77-и рожден ден.
„Мисля, че това е една зряла възраст за една образователна институция, каквато е Националната спортна академия“, заяви за БНР проф. Гешев.


По време на тържествената церемония с която беше отбелязан Деня на Академията кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи на проф. Пенчо Гешев жезъл – символ на ректорското достойнство и единството на академичната общност. В академичния церемониал той е третият от ректорските регалии след огърлицата и тогата.

„Това беше голяма изненада от страна на Столична община, за което ние сме много благодарни. Този символ на т.нар. академично и ректорско достойнство, на обединението и единението на академичната общност е един дар от Общината, с който се оказва много голямо уважение към националната спортна академия. Това е един протокол, който се въвежда, с който ние наистина добиваме един академичен атрибут, който притежава всеки уважаващ себе си университет. Това, че жезълът е изработен от Георги Чапкънов още повече засилва неговата стойност. С голяма отговорност пристъпваме към неговото получаване“, допълни ректорът на НСА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна