Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкият Изток в литературата и наяве

Романът "Франкенщайн от Багдад" - поствоенен Ирак от 2005-2006 г.

Държави в руини - възможните паралели в анализа на Мохамед Халаф

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова
Романът "Франкенщайн от Багдад" е преведен на 27 езика, включително на български. Авторът Ахмед Садауи е иракски писател, поет, режисьор и сценарист на документални филми. Той е първият иракчанин, спечелил международната награда за арабска художествена литература през 2014 година с тази книга. Той печели и голямата награда на Франция в категорията фентъзи и е в краткия списък на литературните награди "Ман Букър" за 2018 година. 

Багдадският Франкенщайн е събирателен образ на непознат за нас автентичен свят от образи, пейзажи и ситуации, погребан под останките на унищожителната война в Ирак. В книгата писателят описва ситуацията в Ирак през 2005-2006 година и на фона на военните действия създава гротескна сага за безсмислието на войната и ценността и крехкостта на човешкия живот.

"Има малко разлика в ситуацията в Ирак между 2005 година и сега - 2019 година, края на тази година. Тогава наистина Ирак беше в мрак. Ирак беше изпаднал в тази гражданска война, която я описва писателят, сюрреализъм, фантазия, реални случки", каза журналистът Мохамед Халаф в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му посланието на романа е в това, че никой не е невинен. "Всички бяхме виновни за това, което се случва в Ирак", коментира Халаф, който анализира господството на Иран върху икономическите, политическите и военните процеси в днешен Ирак.

"Това се случи благодарение на президента Обама, който 2011 година напусна Ирак и остави Ирак без контрол. И тогава Иран зае мястото на Съединените щати", допълни журналистът. 

"Този роман говори не само за Ирак. Той говори за Сирия... Франкенщайн е навсякъде - в Ирак, в Сирия, в Афганистан, в Судан, в Алжир, в Либия. това е, защото в момента всички тези държави изживяват граждански войни, породени от различни вътрешни играчи, регионални играчи, световни играчи. Хората стават жертва на тези прокси организации, създадени от тези регионални и световни сили", заяви Халаф.

Според Мохамед Халаф протестите в Иран са били неизбежни. "Аятоласите най-много се страхуват от това, което се случва в Ливан и в Ирак, за да не преминава и да отиде при тях. Тази младеж - това са младежи, родени след Ислямската революция. Тази младеж, възпитавана в духа на исляма и ислямския шериат, в момента се бунтува срещу ислямския шериат и аятоласите... Това е натрупвано от 40 години в Иран. В Ирак също - това е поколение след американската военна интервенция 2003 година. 16-17-18 годишни хора на глобализацията, които виждат как тази политическа корумпирана власт ги управлява..."

В момента в Иран виждаме ново издание на Арабската пролет, но против политическия ислям и ислямските партии. "Не знам накъде отиваме, защото тази непримирима младеж не иска никакво предложение от никой", допълни Мохамед Халаф, според когото основният лайтмотив на недоволните е "досегашните политически партии - вън".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна