Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Йорданов – апостол на Северозапада

Неуморно изследващият личностите и историите на региона краевед гостува на "Нощен хоризонт"

Юлий Йорданов и водещата Станислава Пирчева
Снимка: БНР

Цял живот само с букви съм се занимавал. Така накратко представя себе си Юлий Йорданов - краевед, журналист, член на Съюза на българските писатели, автор на множество статии, литературна критика и краеведски изследвания.

Барометър на живота на Северозапада го нарича акад. Благовеста Касабова. Според нея Йорданов е сред малцината изследователи на творците, обществениците и личностите на Северозапада. И в последната си, 15-та книга, той не изневерява на своето призвание. Тя е озаглавена „Северозападни опуси за талантливостта“.

Юлий Йорданов не е съгласен с теорията за „северозападнала България“, напротив – нарича я „северозапазена България“.

Някои го определят като „трубадур на българския Северозапад“, приятели му казват „перото на Северозапада“. Той пък признава, че подобни определения не го трогват, защото си знае истинската цена – „да създаваш неща, които са полезни за времето, полезни и за след нас“.

За празници вместо цветя той обича да подарява книги. Защото книгите са паметта на човечеството, а нихилизмът по думите му превзема „съзнанието на нашия сънародник“ напоследък.

Палитра от образи

Мнозина са писали за твореца Радичков, аз пиша за човека Радичков, сподели Юлий Йорданов в предаването „Нощен хоризонт“. „Заведе ме не кой да е, а акад. Петър Динеков, още в младите ми години, когато бях студент. Да си кажа право, със своите осем срещи с Радичков аз останах възхитен от този изключителен творец и човек. Най-вече човек.“

От десетилетия Юлий Йорданов изследва Северозапада. Преди време получил задание да се включи в екип, който да опише културния живот на Лом от Кръстьо Пишурка до наши дни. На Йорданов се паднала издателската дейност на ломчани. Трудът е все още в ръкопис, защото средствата за издаването му не са малко.

Юлий Йорданов

Юлий Йорданов е автор на „Орелът с ангелската душа“, книга за войводата дядо Цеко Петков – той е единственият българин, забил златното гвоздейче на Самарското знаме при освещаването му.

Съкровищата, които не ценим достатъчно

Хората са съкровищата, които ние като че ли не уважаваме, особено хората на миналото, убеден е Йорданов.

„Просто са загърбени такива интересни личности като Яна Язова например. Художникът Кирил Петров – има изследвания за него, но недостатъчно. Трябва да уважаваме такива хора. Ето например за Цветан Тодоров аз си мисля, че недостатъчно е написано и направено изследване върху неговото творчество, неговата културоведска дейност.“  

Юлий Йорданов е инициатор на литературен маратон, посветен на годишнина от рождението на Яна Язова, която нарича „писателка – страдалец и голяма европейка“. Той е автор на книгата „Съдба, прободена от перото“, посветена на поетесата – книга, която вече е библиографска рядкост и се подготвя второ допълнено издание. Проучването на емпиричния материал, който продължава да събира, Йорданов сравнява с копаене на кладенец, но „не с кирка и лопата, а с карфица“.

Предай нататък - младите краеведи

Заедно със съвременния будител Теменужка Кисьова, доскоро директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана, през 2010 година създали първия в България клуб на младите краеведи, който работи активно и досега.

За Юлий Йорданов Кисьова казва, че е известен с интереса си към историята на Северозапада и непрекъснато издирва факти и събития, които наслагва към портретите на известните личности от този край.

„Точно в Северозападна България имаме нужда от такива хора, които да повдигат духа не само на младите хора, но и на по-възрастните, за да избегнем унинието, което обхваща хората, живеещи в този регион“, разказа Теменужка Кисьова пред „Хоризонт“.

Цялото интервю с Юлий Йорданов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени