Eмисия новини
от 01.00 часа

През погледа на родителя и на детето

Майка и син написаха романа "Утре"

Докато творят, двамата се опознали по-добре и вярват, че приключението си заслужава

Александър Станков и Радостина Ангелова
Снимка: Светлана Дичева

Радостина Ангелова и Александър Станков - майка и син, са автори на романа "Утре". Майката - Радостина Ангелова,  е автор на няколко самостоятелни книги и преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Премиерата на книгата ще бъде на 12 декември в НДК в рамките на Панаира на книгата.

"Въпреки книгите отзад обаче и въпреки преподавателската ми работа, детето според мен, като при всеки родител, остава малко "terra incognita" , защото пътуването един към друг между родителя и детето трябва да съвместен процес. Понякога той се къса именно заради липса на време на подходящото място, в което да общуваме", обясни Радостина Ангелова в предаването "Закуска на тревата".

Ангелова сподели, че романът им е дал възможност чрез героя на сина й, чрез останалите герои, които са на тийнеджърска възраст, двамата да обсъждат теми, за които не биха намерили време и настроение.

"Открих, че родителите знаят много повече за нас, отколкото си мислим и че няма човек на земята, който да ни познава повече от родителите ни. Открих, че майка ми знае всеки мой ход, дори преди аз да го измисля и че ако си мисля, че я изненадвам, то дълбоко се лъжа", допълни Александър Станков. 

В авторовите бележки Радостина Ангелова призовава родителите и децата да се обърнат един към друг вечер, да намерят време да поговорят за деня си.

"Тогава, когато говорят, ще се появят и ситуациите, в които децата имат нужда от подкрепата на родителите или от обясненията на родителите. Родителите ще преживеят ситуации, в които децата ще им дават полезен ход. Трябва да ви кажа, че аз много се вслушвам в съветите на Александър. Винаги, когато имам сериозен проблем, се обръщам към него, защото това е едно друго око, око на човек от новото поколение. Те виждат нещата по малко по-различен начин, без обаче да изповядват някакви кой знае колко по-различни ценности от нашите", твърди Радостина Ангелова.

Често възрастните и родителите мислят, че децата правят грешни неща, защото не са така, както е било по тяхно време, отбеляза Александър Станков.

"Светът се развива, светът се променя, София се променя, градът ни се променя, училището се променя, хората се променят. Няма нищо лошо в това, че моят живот, моите приятели, начинът, по който общувам с приятелите ми е различен от начина, по който майка ми е общувала с приятелите си", сподели още Александър Станков.

Ежеминутни са ситуациите, в които си задаваме въпроса дали сме постъпили правилно, допълни 16- годишният автор на книгата "Утре". "Градивната критика и най-вече подкрепата от родителя за мен е най-важна."

Процесът на писане на общ роман е помогнал на Радостина Ангелова и Александър Станков да се опознаят по-добре. "Денят, в който завършихме романа, беше прекрасен ден за мен, но и малко тъжен ден, аз даже си поплаках, защото едно прекрасно пътуване завърши", разказа Радостина Ангелова.

"Моите връстници трябва да не гледат на родителите като на злодеи, които им казват как да си живеят живота, а като на хора, с които могат просто да поговорят - най-човешки, най-нормално, както биха поговорили с приятелите си", смята тийнейджърът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Чърчил и Оруел като борци за свобода

публикувано на 11.12.19 в 17:33