Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабан Мустафа победи в тазгодишното издание на "Рекорд на Хайдушката пътека"

Шабан Мустафа победи в петото издание на "Рекорд на Хайдушката пътека"
Снимка: Предоставена от организаторите

Шабан Мустафа финишира първи в петото издание на състезанието, след като пробяга култовата за Карандила и Сливен "Хайдушка пътека“ (2,8 км, с 600 м положителна денивелация) за 26 минути и 50 секунди. Макар времето му да бе по-добро от времето на миналогодишния победител Александър Спасов (27:35), Шабан все пак не успя да подобри собствения си рекорд. През 2017 г. той записа забележителните 23 минути и 53 секунди. 

За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години, обаче, сред съвременните бегачи се води ожесточена битка кой ще я измине за най-малко време. През 2015 г. е поставено началото на официално състезание.  То се организира всяка година и има само две точки на измерване: старт – в началото на пътеката, и финал - в горния край.

Това е състезание за престиж, обяснява Стефан Стефанов от организаторите, няма категории, няма възрастови ограничения, нито награден фонд. В сайта се публикуват резултатите на всички участници, които, от своя страна, могат така да следят и постиженията на конкурентите си. Защото битката за "Рекорд по Хайдушката пътека" продължава...


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна