Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха Европа да прибере гражданите си, които са се били на страната на "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Съединените щати призоваха Европа да си прибере европейските граждани, които са се били на страната на "Ислямска държава". Дни след като Съединените щати и европейските съюзници влязоха в сблъсък за съдбата на хилядите джихадисти в затворите в Сирия, координаторът на Държавния департамент по контратероризъм Нейтън Сейлс пристигна в Брюксел, за да предаде посланието на Вашингтон, че връщането на бойците в родините им е най-ефективният начин за справяне с проблема.

Франция започна преговори с Ирак за провеждане на делата срещу френски граждани, присъединили се към терористичната групировка, в иракски съдилища. Според Съединените щати подобна стратегия е „безотговорна“ и натоварва неправомерно Багдад. 

"Да оставим тези хора в пустинята не е ефективно решение. Най-вероятно те ще намерят път обратно към бойното поле", предупреди Нейтън Сейлс от Брюксел. 

Проблемът за чуждестранните бойци доминираше срещата на международната коалиция срещу Ислямска държава, която се проведе миналата седмица във Вашингтон. По този въпрос няма общоевропейска политика и всяка една от 28-те страни-членки сама решава как да се справи, балансирайки между задълженията си към гражданите и риска от връщането на радикализирани хора от бойното поле.

Смъртоносните атентати в Европа през последните години в Белгия, Великобритания, Франция и Германия отнеха живота на над 290 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна