Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Биолчев представя "Преселението" в Пловдив

Последната книга на проф. Боян Биолчев „Преселението“и среща с него ще се състои във Висшето училище по сигурност и икономика-Пловдив от 13 ч. Срещата ще бъде водена от проф. Клео Протохристова.
      

Боян Биолчев е писател и ректор на Софийския университет в периода 1999 – 2007 г., автор на над 200 научни публикации, над 20 белетристични книги, сценарист на игрални и документални филми. Носител на няколко национални награди, а на Антарктида един от върховете носи  неговото име.

Историята в "Преселението" започва по време на Първата балканска война през 1913г.  Преди 30 години Биолчев прави записи на преселници от онова време в района на Царево,  повлиян е и от съдбата на своя род – също преселници.  Пази записите през годините и те влизат в книгата, която той определя като своята най-добра творба, а историческият период, за който разказва,  като най-трагичния в българската история.

Българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едното от момчетата спасява малоумния си брат да не бъде изнасилен от турски войник, като го застрелва със собствената му пушка. Предпазвайки семейството да не бъде открито и избито обаче, дядото задушава новородената си внучка. След много трудности семейството стига в малко българско градче Василико (днес Царево).

Иван е баща на новороденото, който бяга към Бяло море от турската армия, в която е служил, за да не стреля по българи. След много перипетии, далече от семейството и без новини за съдбата му, Иван успява да намери жена си Златина и семейството си. Но дали вече не е късно да бъде залепено това, което е безвъзвратно счупено?

Цялото интервю с професор Боян Биолчев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени