Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Командирът на Сухопътни войски критикува финансирането на проекта за модернизирането им

| обновено на 19.11.19 в 17:49
2
Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов до президента Румен Радев тържествено събрание във Военна академия „Г. С. Раковски“ в София.
Снимка: БГНЕС

Остра критика за финансирането на проекта за модернизиране на Сухопътните войски отправи днес командирът на войските генерал-майор Михаил Попов. Той заяви своята позиция във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София, където Сухопътните войски отбелязват тържествено своя празник.

В словото си за празника генерал-майор Попов каза, че за определените като гръбнак на армията Сухопътни войски се грижим късно. Когато стане дума за финансирането, войските не могат да се класират в челната тройка, обяви той. А за причините ген. Попов каза:

"Аз не мога да правя вятър на този или онзи".

Президентът Румен Радев каза, че е в по-голяма степен оптимист от началника на Сухопътните войски за модернизацията и напомни, че винаги е бил за едновременното движение на проектите за модернизация.

Не политически фактори, а сложността на процедурите бавят проекта

В коментар по казуса заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че не политически фактори, а сложността на процедурите бавят проекта за Сухопътните войски:

"До средата на следващата година договорът за превъоръжаване на Сухопътните войски с нова бойна машина трябва да бъде факт. Финансовите средства са осигурени от бюджета на Министерство на отбраната. Те бяха осигурени и през тази година", посочи Запрянов.

Националният план за нарастване на бюджета за отбрана се изпълнява и разходите по проекта за придобиване на нов боен самолет през тази финансова година по никакъв начин няма да засегнат бюджета през следващите години, увери още заместник-министърът на отбраната.

Четири са офертите за проекта за модернизация за Сухопътните войски, който се очаква да бъде за около милиард и 200 милиона лева. До средата на февруари догодина трябва да има оценени оферти.

Състоянието на Сухопътните ни войски е тежко

„Поздравявам генерал-майор Михаил Попов за достойното поведение, за обективния анализ и за прямотата, с които съобщава на българското общество състоянието на Сухопътните войски. В годините на прехода тези войски бяха най-ощетяваните въоръжение сили. Състоянието на Сухопътните ни войски е тежко“, каза в предаването „Нещо повече“ генералът от резерва Димитър Шивиков.

„Основната причина за нереализирането на модернизацията на Сухопътните войски се корени в нашия политически елит, няма консенсус“.

Най-големият вид въоръжени сили отбелязва празника си

По традиция с поредица от събития най-големият вид въоръжени сили отбелязва 134-тата годишнина от Сръбско-българската война и празника си.

Тържествата започнаха от 2-ри ноември и завършват днес с тържествено събрание-концерт във Военната академия „Г. С. Раковски“.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за висок професионализъм.

Празникът на Сухопътните войски бе отбелязан вчера с Ден на отворени врати и показ на въоръжение и бойна техника във военните формирования.

На 14 ноември офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски преминаха по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Бяха посетени местата, на които през 1885 г. са се състояли най-решителните боеве от Сръбско-българската война.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота прави решителното сражение при Сливница.

Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени