Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско филм фест ни води в Алпите, на Антарктида, в Гренландия и Амазония

Тема на фокус: екологията и модата да се изкачват осемхилядници

XIX-ият Международен фестивал на планинарското и екстремно кино ще се проведе в Банско от 20 до 24 ноември. Едно от най- утвърдените в Югоизточна Европа филмови събития предлага на публиката уникално изживяване в неповторим формат - катерене, алпинизъм, ски, парапланеризъм, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф, спалеология. Тазгодишният афиш предлага и теми, свързани с културата на планинарските народи, както и с бъдещето на планетата. 

"Голяма част от филмите са свързани с бита, религията, културата на планинарските народи, а част от тях засягат социални, екологични теми. Над 90 филма от над 35 държави, за пръв път имаме от Перу, Мексико и Литва. Всички филми са премиерни", уточни Натали Петрова, директор на Банско филм фест.

С Фестивала за планинарско кино, екстремни спортове и приключения започва зимният туристически сезон в Банско.

Морски номади в Борнео

Тази година международното жури ще бъде председателствано от режисьора, алпинист и пътешественик Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалист е в заснемането на продукции в екстремни условия - от Африка до Хималаите. Премиерно за България ще бъде показан филмът й “Walking Under Water” за морските номади в Борнео.

Филмите на фестивала отново ни отвеждат до някои от най-екзотичните и труднодостъпни места на планетата. Голяма част от продукциите са заснети в най-трудно достъпните точки на планетата.

"Ще бъдем в Хималаите, в Алпите, на Антарктида, в Гренландия, на остров Борнео, в джунглите на Амазония. Ще летим, ще се катерим, ще се гмуркаме, ще караме велосипед, ще караме сърф", допълни Натали Петрова.

Банско филм фест е събитие с богата съпътстваща програма. "10 фотоизложби, разбира се, нашата рубрика "Памет", на която ние много държим - с бележити годишнини, български и световни от планинарската култура", съобщи фестивалният директор. 

90 години българска спелеология

Самият фестивал е посветен на 90-годишния юбилей на българската спелеология и българския алпинизъм, както и на 65-годишнината от първото изкачване от италианци на върха на върховете - К2. 

За 14-ти пореден път над 500 деца от Банско и региона от 1 до 12 клас ще се потопят в спортно-научната и образователна програма с над 18 лектори. Предстои състезание по катерене за купата на името на Петър Атанасов.

Посланици на каузи

Сред звездите на фестивала се открояват личности като Кшищоф Виелицки (Полша) - направил първото зимно изкачване на Еверест и петият човек в света, изкачил всички осемхилядници, Алесандро Гоня - един от най-големите италиански алпинисти, участвал в няколко емблематични експедиции в Хималаите, Патрис Франчеси (Франция) - мореплавател, пилот, философ и писател, първият човек, който прави околсветска обиколка с моторен делтапланер, както и неговият сънародник Франк Васюр - изявен пещерен водолаз и инструктор, треньор по гмуркане в пещери, както и Матиас Хаунхолдер (Австрия) - екстремен скиор, продуцент на едни от на-добрите фрийрайд филми, носител на международни филмови награди, който е и член на журито тази година.

Това са личности, които чрез спорта, науката, киното, хуманитарните мисии поставят и въпросите за все по-трудното оцеляване на планетата. Един от проблемите, който ще бъде акцент на фестивала в Банско тази година, е масовото изкачване на осемхилядниците, превърнало се в мода, но и в опасност - за живота на практикуващите го и за природата.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна