Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум Relogia обединява науката и технологиите с изкуството

Форумът поставя началото на поредица от събития в сферата Наука+Изкуство+Технология в България.

БНР Новини

Интердисциплинарният подход, който обединява достиженията на науката, технологията и изкуствата, датира поне от Ренесанса, но съвременната епоха повече от всякога изисква подобно отношение за осмисляне на промените, които движат съвременния живот.

Първото издание на форум Relogia е посветен на човешкото измерение и предлага различни прояви – конференция, практически работилници и изложби. За първото издание на Relogia  у нас идват световни експерти с над 10-годишен опит в крос-дисциплинарността и сътворчеството. 

Форумът поставя началото на поредица от събития в сферата  Наука+Изкуство+Технология в България. Той ще се състои в НДК между 21 и 24 ноември.

Relogia/Триалози 2019 е с безплатен достъп след регистрация.

Голямата промяна в бъдеще ще бъде, че да учиш, ще е едно от основните осъзнати занимания на човека – но не с цел иновации, а с цел сътворчество, обединяващо диаметрално противоположни дисциплини. Това ще се случи чрез възпитаването на ренесансови модели на мислене, които са все по-търсени. 

Ще можеш да мислиш в няколко дисциплини едновременно, и това ще може да се тренира; ще може да учиш музикална хармония, докато в същото време се занимаваш с биология, химия, неврология и психология” – казва д-р Цветана Иванова, основател и главен изпълнителен директор на фондация “Re:”. 

Сред гостите-лектори ще бъде генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, д-р Фабиола Джаноти. 

За форума у нас идват Nokia Bell Labs със Sonic Empathy project – интерактивна инсталация, която ще позволи на публиката да създава музика с технология за видео анализ; Galerija12+, разработваща Музеят на бъдещето във Дубай.

Университетът Аалто, Финдалния представя "Материалите имат значение"/Materials do matter – изложба комбинираща наука и дизайн с бизнес. А BM Vision от България ви канят на "Потапяне в културата 360°" – те създават иновативни продукти, които позволяват виртуални разходки из различни културни и природни обекти в България.

За първи път в България, публиката - участник в тренинга на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019, ще съпреживее в реалност изпълненията на: Геннадий Ткаченко, Brain-DJ, който на живо ще демонстрира как с мозъка си човек контролира звука и образите в невъзможно интерактивно визуално произведение. 

Музиката на хормона на любовта окситоцин, ще оживее в изпълнението на един от най-известните джазмени на България, Михаил Йосифов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна