Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Липсват регулации, предпазващи от хазартна зависимост

Заливат ни заблуждаващи реклами, създаващи усещането за лесна печалба

Снимка: БГНЕС

Увлечението по хазарта е вид зависимост и понякога е толкова сериозна, колкото може да бъде наркоманията, алкохолизмът, увлечението по различни секти. Зависимостта по хазартните игри може трайно да промени човешките нагласи, съзнание, модели на поведение и да ощети сериозно семейния бюджет. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" психологът Иван Игов.

В някои страни по света, когато се прави реклама на лотарийни игри задължително, както при цигарите се казва, че пушенето убива, там задължителна част от рекламата е какъв е процентът на възможността да спечелите - едно на 100 хиляди, едно на 1 милион, подчерта Игов.

"И когато човек види това, си дава сметка какъв е шансът му и дали да продължи. За съжаление в България нямаме такова указание."

Децата да не купуват талони за игри на късмета

Необходима е регулация, която да казва, че е недопустимо деца под 18 години да купуват талони за печелене на пари, смята още психологът.

"И тогава хората ще имат осъзнат избор, докато в момента този осъзнат избор липсва, защото ние сме обсипани с реклами, които сякаш ни казват, че съвсем малко усилия ни трябват, за да спечелим някаква голяма сума пари", изтъкна Иван Игов.

Когато на хората не им се дава правото да направят информиран избор, те могат много лесно да бъдат подведени, смята Игов, който предлага като мярка хората с диагностицирана зависимост да не бъдат допускани до заведения с хазартни игри.

Терапията на хазартна зависимост е много трудна

Зависимостта се появява, когато човек започне да залага големи суми по необмислен начин, допълни специалистът.

"Такива хора наистина обществото трябва да ги предпазва, тъй като както лечението и терапията на подобни зависимости е изключително трудно. Но първото, което обществото трябва да направи - да предпазва техните близки, хората около тях от това да бъдат разорени, в буквалния смисъл, да не говоря за цели унищожени животи от факта, че някой е пропилял имущество, пропилял доверие, което е пък още по-страшно", коментира Иван Игов.

Измамен лукс усилва зависимостта

Залите за хазартни игри примамват хората с лукс и блясък, което дава на зависимите усещането, че са нещо специално, което допълнително усилва зависимостта. 

Според специалиста забраната на хазартните игри няма да доведе до добър резултат. "Но всички тези мерки, които създават един защитен кръг за хората наоколо, особено за хората, които имат склонност да бъдат зависими, трябва да бъдат взети."

"Вероятно за нашите слушатели ще бъде интересно, че хората, които играят хазарт, говоря за тези, които играят в такива заведения, където залагат големи суми, на практика те не играят, за да спечелят, а играят да загубят. И затова лечението и справянето, връщането в норма на хора, обхванати от такава зависимост, е изключително сложно и изключително трудно", разказа още психологът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна