Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокада на Дюлинския проход обмислят жителите на Несебър

Снимка: Даниела Костадинова

Блокада на Дюлинския проход обмислят жителите на Несебър. Така с гражданско неподчинение ще продължат протестите в подкрепа на арестуваните трима представители на местната власт, сред които е и кметът на общината Николай Димитров.

Един месец общинските съветници Петър Тодоров и Георги Георгиев и кметът Николай Димитров са в ареста в София с повдигнати обвинения за купуване на гласове.

Подписка, петиция и отворено писмо се разпространяват още в защита на арестуваните представители на местната власт в Несебър. Подписката е под мотото “Ние гласувахме без страх" и вече е подкрепена от 4 хиляди души. Тя се разпространява на 5 места в стария и новия град на Несебър.

"Искам да подкрепя освобождаването на кмета и избраните съветници".

"Искам да кажа, че неправомерно е задържан. Хората в Несебър достатъчно го уважават и го ценят и затова гласуваме всички за него", заявиха граждани на Несебър пред БНР.

Ефективни протести и блокада на Дюлинския проход са следващите действия, които подготвят от инициативния комитет, издигнал за четвърти кметски мандат кандидатурата на Николай Димитров. Петиция в негова защита се разпространява в интернет, а отворено писмо подготвят от неправителствени организации и сдружения в морската община.

Междувременно наблюдаващия делото прокурор Валентина Маджарова е отхвърлила искането на защитата на Николай Димитров делото срещу него да бъде прекратено по некомпетентност. Очаква се по внесения иск да се произнесе Апелативната специализирана прокуратура.

Повече по темата можете да чуете в репортажа в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна