Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределиха комисиите в Столичния общински съвет

Снимка: БГНЕС
До 31 декември работната група, която ще предложи новия правилник за дейността на Столичния общински съвет, трябва да е готова с проекта. Това решиха на днешното си извънредно заседание общинските съветници. Във временната комисия ще влязат 10 от тях - един председател и по двама съветници от всяка политическа група, плюс независимия Борис Бонев.

Борислав Иванов от „Атака“ е четвъртият заместник-председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с 55 гласа "за" и 6 "въздържал се". До неговия избор се стигна след като доскорошния му съпартиец Волен Сидеров стана независим общински съветник. Така Борислав Иванов заедно с четиримата общински съветници от ВМРО, сформираха нова политическа група - “Патриоти за София“, а според изискването на правилника за дейността на СОС -  всяка група в съвета с минимум пет души има право на свой зам.-председател.

Борислав Иванов ще председателства и постоянната комисия по обществен ред и сигурност, а Карлос Контрера от ВМРО ще поеме транспортната комисия. Само тези две комисии ще бъдат оглавявани от председатели, които не са от политическото мнозинство, а останалите 12 комисии ще бъдат оглавени от ГЕРБ/СДС.

Силвия Христова, Лорита Радева, Малина Едрева и Николай Стойнев отново поемат досега водените от тях комисии - по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, по екология, по образование и култура и комисията по икономика и собственост. Комисията по финанси и бюджет поема адвокатът Георги Георгиев, а комисията по здравеопазване и социална политика Антон Койчев.

Прошко Прошков стана председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, а Таня Георгиева - на комисията по децата, младежта и спорта. Досегашният председател на комисията по транспорт Екатерина Йорданова поема тази по европейски програми.

Ботьо Ботев ще председателства комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, като той оглавява и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Комисията за връзки с гражданското общество е с председател Веселин Милев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна