Eмисия новини
от 03.00 часа

Стопани на къщи за гости не искат да връщат европари

Шест къщи за гости в Пловдивска област трябва да върнат изцяло получените европари по проектите за изграждането им заради констатирани нарушения. Те са в обявения от Държавен фонд „Земеделие“ предварителен списък с бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, за които е открито производство за налагане на 100 % санкция. В него фигурират 158 проекта в страната с глоби за общо 43 милиона лева. Близо 1 млн. и 700 хил. лв. дължат на държавата собствениците на такива обекти в общините Хисаря, Перущица, Съединение и Брезово.  

Гергана Симова стопанисва апарт хотел в Хисаря и трябва да върне усвоените 391 хил. лв.  По думите и́ някой е сложил под общ знаменател хората, които живеят по измамни схеми в родопските село и тези, които правят всичко възможно да реализират бизнеса и проекта си. Тя е уведомена е, че не е изпълнила 10-годишен бизнес плана на четвъртата година. Категорична е, че няма да затвори хотела и е пуснала възражение.  Христо Иванов управлява къща за гости с механа в Свежен и е бил уведомен, че не е изпълнил прогнозния брой нощувки и планирания оборот. Собственикът заяви, че тези параметри са били прогнозни в договора , а след промяната на закона са станали задължителни.

В списъка с обектите, които подлежат на санкции фигурират 12 фирми на територията на Смолянска област и 9 в  Пазарджишко. За трите области дължимата към държавата сума надхвърля 7 милиона лева.

На този етап служителите на Държавен фонд „Земеделие“ отказват изявления, тъй като тече двуседмичен срок за обжалване. След постъпването на всички жалби се очаква окончателния брой на длъжниците.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Мария Мира Христова и Григор Сарийски

Хляб и корупция

публикувано на 09.12.19 в 13:00