Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското промишлено производство ще се свие с 4% през настоящата година, прогнозира BDI

влошаване на германската икономика

Очаква се промишленото  производство на Германия да се свиe с 4% през тази година, докато износът ще се повиши едва с 0,5% заради по-слабото външно търсене, съобщи във вторник водещата немска индустриална асоциация BDI.

Германските производители, които разчитат на износа, продължават да бъдат засегнати от международните търговски спорове и отслабващата икономика на Китай, както и от несигурността, свързана с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

"След шест последователни години на растеж, индустриалният сектор на Германия се намира в в рецесия от третото тримесечие на 2018 година насам", заяви изпълнителният директор на BDI Йоахим Ланг, цитиран от Ройтерс.

Федерацията на германските индустрии (BDI) очаква глобалното индустриално производство да нарасне с едва 1% през 2019-а след темп на растеж от 3 на сто през всяка една от предходните две години.

BDI също така предвижда повишаване на немския износ с много скромните 0,5% за тази година след увеличение с 2,1% през предходната, което ще отбележи най-слабото нарастване на продажбите в чужбина след световната финансова криза през 2009 година.

Немската индустриална асоциация прогнозира спад на производството през 2019-а година в Германия с 4% спрямо първоначалната прогноза за стагнация (за нулев растеж) и след като през миналата година промишлената продукция нарасна с 1,2%.

През миналия месец Търговско-промишлената палата на Германия DIHK заяви, че очаква германският износ да се свие през следващата година за пръв път от последната световна финансова криза преди едно десетилетие.

Управляващите в Берлин пък очакват германската икономика да нарасне през тази година с едва 0,5%, което предполага, че страната вероятно загуби позицията си на водещ икономически двигател в рамките на еврозоната с оглед на растящото търговското напрежение и разпространяващите се по цял свят протекционистки мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени