Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите предлагат Цацаров за председател на КПКОНПИ

| обновено на 19.11.19 в 17:26
Главният прокурор Сотир Цацаров излиза от стаята на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на Антикорупционната комисия. Кандидатурата вече е внесена в деловодството на Народното събрание.

Ден преди изтичане на крайния срок за внасяне на кандидатури управляващите обявиха, че предлагат главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „Обединени патриоти“, който е гражданска квота от ВМРО, както и четирима независими депутати от „Атака“, сред които и бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

На извънреден брифинг в парламента всички заявиха, че водещ мотив за номинацията на Сотир Цацаров е бил дълбоките му юридически познания, опит и решителност, които Цацаров е демонстрирал в качеството си на главен прокурор.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи:

"За нас е много важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната, защото смятаме, че създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори".

Емил Димитров от „Обединени патриоти“ обясни, че първо той е започнал преговори със Сотир Цацаров и той е бил в основата на убеждаването му да поеме тази нова функция, ако бъде избран:

„Предложението не е спонтанно, то е дълъг процес. Самият господин Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата, в която работи, пред него имаше много предизвикателства... Намерихме аргументи и успяхме да го убедим, че всъщност имаме нужда от него".

Явор Нотев, независим депутат от „Атака“, акцентира върху изключителните юридически познания на Цацаров:

„Изборът падна върху господин Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда, достигайки до председател на окръжен съд, след това председател на Апелативен съд в Пловдив, а след това вече е заел най високата позиция - в прокуратурата".

Името на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ се коментираше упорито преди седмица, но нямаше официално потвърждение до днес, че ще бъде номиниран за позицията. Ако бъде избран, Сотир Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който предсрочно подаде оставка в края на юли заради скандала с недекларираната му тераса. Днес сутринта Сотир Цацаров беше в парламента за кратко, но не участва в брифинга на управляващите.

От утре започва да тече срокът за внасяне на концепции в Народното събрание.

„Воля“ също внесе предложение за председател на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „Воля - българските родолюбци“ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени