Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Българско слово” представя „Вечните книги на България”

БНР Новини
3
Анжела Димчева

„Вечните книги на България” представя Фондация „Българско слово”. По замисъл „Вечните книги на България“ е колекционерска поредица от 101 книги. В нея са събрани най-знаковите произведения на българската литература. Освен тях са представени и малко известни, но изключително стойностни творби. Колекцията обхваща периода от ранните писмени паметници на ІХ век до утвърдени автори на съвремието. Подборът на произведенията е поверен на взискателен редакционен съвет от светила в българската литература, наука и изкуствознание. Анжела Димчева  – поетеса, журналист и литературен критик, представи в „Артефир” новия проект. 

Поредицата се открива с три заглавия: „Жития и чудеса на българските светци” (съставител член-кор. Иван Добрев); Христо Ботев, „Поезия. Публицистика” (съставител: проф. д-р Кирил Топалов), Димчо Дебелянов, „Скрити вопли” (съставител проф. дфн. Валери Стефанов). 

Анжела Димчева сподели и за пътуването на Съюза на българските писатели в гр. Бурса, където пред културната общественост бяха представени две значими издания: „Антология на българската поезия” (билингва – български, турски език)  и „Антология на турската поезия”. И двете издания са в превод и съставителство на видния преводач Ахмет Емин Атасой, който от 30 години създава културните мостове между двете страни. В представянето в залата на Синдиката на турските писатели участваха Боян Ангелов – председател на СБП, и Анжела Димчева – редактор на една от книгите. Гостите бяха посрещнати от председателя на Синдиката на турските писатели в гр. Бурса Гюней Йоскалънч и от издателя Хилми Хашал. Те посетиха древното селище Misi, където се намира Музеят на турската литература, проследяващ историята на сътвореното през последните 200 години.

Официалното представяне на фондацията и премиерата на първите три книги от поредицата ще бъде на 20 ноември, сряда, от 17:30 ч. в сградата на Българската телеграфна агенция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия