Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява за втора поредна сесия на търговия

Петролът поевтинява за втора поредна сесия на търговия, след като агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници, според които Русия е малко вероятно да се съгласи на по-дълбоки съкращения на добивите по време на ключовата среща във формата "ОПЕК +" в началото на декември.

Според същите източници Русия най-вероятно ще подкрепи ново удължаване на срока на действие на настоящото споразумение за съвместно съкращаване на петролните добиви от ОПЕК и техните съюзници с общо 1,2 млн. барела дневно (след март 2020-а година), но няма да се съгласи на по-голямо намаляване на производството.

Организацията на страните износителки на петрол планира да проведе двудневно заседание на 5-и и 6-и декември във Виена заедно с нейните външни съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +".

Според различни информации лидерът на ОПЕК в лицето на Саудитска Арабия може да настоява за по-дълбоки съкращения на производството в опит да стабилизира все още ниските цени на петрола преди предстоящото мащабно първично публично предлагане на акции (IPO) на държавния петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco). Индикациите за относително сдържан инвеститорски интерес към IPO-то на "Арамко" също се тълкуват като знак за слабост по отношение на петролния пазар, който продължава да се бори със страховете за забавяне на глобалния растеж и тези за свръхпредлагане на "черното злато".

Всички това се отразява негативно на цените на петрола през днешната търговия въпреки силното представяне на световните фондови борси (на пазарите на акции).

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари догодина се понижават с 1,55% към 6-дненво дъно около 61,50 долара за барел, след като в края на миналата седмица те достигнаха 7-седмичен връх от 63,83 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември пък поевтиняват с 2% към 10-дневно дъно около 55,85 долара за барел, след като в началото на търговията в понеделник те поскъпнаха към 8-седмиен връх от непосредствени под 58,00 долара за барел.

Петролните цени изглеждат засегнати и от по-голямото от очакваното повишение на норвежкото петролопроизводство и от перспективата за по-нататъшно увеличаване на американските складови запаси на суров петрол, което предполага и по -голямо изобилие от доставки на "черното злато".

Норвежкото производство се повиши през октомври над официалната прогноза, тъй като добиването на петрол от находището "Йохан Свердруп" започна предсрочно. Това е най-голямото находище в Северно море, което е години дом на контрактите на петрола сорт Брент.

Междувременно инвеститорите са в очакване на редовния седмичен доклад на Американския петрол институт по-късно тази вечер, като осреднените прогнози са за увеличаване на складовите запаси на суров петрол за седмицата до 15-и ноември с 11 млн. барела, което би представлявало нарастване на запасите за четвърта поредна седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна