Eмисия новини
от 02.00 часа

Гроздан Караджов: Управлението е безалтернативно, защото няма кой да предложи по-качествено

Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Всички големи новини от тази седмица имат общ знаменател – това, че всяка една от тях е с предизвестен край. Това каза пред БНР председателят на сдружение „Граждански съвет" и бивш депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов.
„Още преди няколко години започнаха да излизат от информационната мъгла анализи, които показваха, че две пенсии ще са по-малко от една. Това, че първите ощетени ще бъдат още през следващата година, беше предизвестен край. Беше предизвестен както изборът, така и преизбирането на новия главен прокурор. Беше предизвестена и номинацията, която се случва днес (на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ - б.р). Според мен няма по-задълбочен наблюдател, който да не погледна с усмивка на т.н. неплатен първи болничен ден, защото знаехме, че накрая ще има височайша намеса и това нещо ще бъде обявено за фалшиво намерение“.

Концентрацията на толкова много новини той коментира така:

„Имам подозрение, макар да нямам доказателства, че от време на време поради липса на „захарни кубчета“ ни се предлагат едни много горчиви лекарства и, като ни ги оттеглят в последния момент отпред устата, на нас сякаш ни засладнява, без да сме хапнали захарчето. Като че ли се създават такива информационни, политически скандали, за да се тества температурата на хората, да се тества опасението, че може да възникне един по-сериозен протест в обществото...и веднага щом се усети, че се надига вълна, моментално се оттегля. За мен това е политически похват, който не е от вчера…В противен случай може хората да започват да се отглеждат по-детайлно в сериозните проблеми, вместо в тези, които могат да бъдат подавани и оттегляни“.

Според Караджов управлението е безалтернативно не заради качеството си, а защото „няма друг, който да предложи нещо алтернативно и да покаже фигури, които могат да извършват неща, които са по-добри, по-различни и по-качествени“:

„Кога и как ще се появи лидер вляво или вдясно, който да заговори на хората по всички тези въпроси, така че те да почувстват, че той и неговата формация ще направят истински промяната, е въпрос на бъдеще“, добави той.

Държавата е направила три грешки по темата с втората пенсия, коментира Караджов. Преодоляването им обаче е свързано с непопулярни мерки като вдигане на осигуровките, по-малки плащания и санкции за фирмите, които не осигуряват работниците си. Той нарече „химера“ твърдението, че българите ползват болничен, за да удължат почивката си между празниците, и се позова на данни на НСИ, според които българите не боледуват по-често около празници. Експертът изтъкна, че при представянето на предложението не е било посочено и колко от болничните са фалшиви. 

Цялото интервю на Диана Янкулова с Гроздан Караджов в предаването "Нещо повече" можете за чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Михайлина Павлова и Ивайло Везенков в студиото на

Когато решението е в диалога

публикувано на 14.12.19 в 14:26
Михайлина Павлова и Калин Ангелов в студиото на

Кога словото спира да действа

публикувано на 14.12.19 в 13:59