Eмисия новини
от 05.00 часа

Русия ще обявява и физически лица за чуждестранни агенти

Руската Държавна дума окончателно прие законови промени, с които и физически лица могат да бъдат обявявани за чуждестранни агенти.
Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

Руските власти вече могат да обявяват за чуждестранни агенти не само юридически, но и физически лица. Това предвиждат окончателно приетите от Държавната дума промени в два закона - за средствата за масова информация и за защита на информацията.

За да бъдат признати за чуждестранни агенти физическите лица трябва да разпространяват информация на медии, които вече имат такъв статут, както и да получават финансиране от чужбина.

По повод на опасенията, че под ударите на новото законодателство могат да попаднат независими блогъри, председателят на комитета на Думата по информационна политика Леонид Левин заяви:

„Относно опасенията, че блогърите и потребителите на социални мрежа могат да получат статут на чуждестранни агенти, искам да обърна внимание, че законът предвижда във всеки конкретен случай това да се определя със съвместно решение на министерствата на правосъдието и на външните работи, което е защита от необосновани решения“.

След като дадено физическо бъде обявено за чуждестранен агент, то задължително трябва да регистрира юридическо лице и да маркира разпространяваната от него информация по предвидения в закона начин. Ако изискванията не бъдат изпълнени, съответният информационен ресурс може да бъде блокиран.

Законът за медиите-чуждестранни агенти беше приет в Русия преди две години, но до днес той се отнасяше само до юридическите лица. Със статут на чуждестранни агенти са руските редакции на радиостанциите „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 06.12.19 в 10:57