Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на протестите в Иран са заплашени от бесилки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти са възстановили спокойствието в градовете, където през изминалите няколко дни се състояха демонстрации срещу решението на правителството за поскъпване на горивата, заяви днес говорителят на иранския Върховен съд Голам Хосеин Исмаили, цитиран от агенция "Фарс".

"Благодарение на действията на силите за сигурност и полицията, а също така на мъдростта на народа, които изгони от редиците си хората със зли помисли и провокаторите, спокойствието се завърна в градовете на страната", цитира думите на говорителя иранската агенция.

Исмаили изрази съжаление по повод "оставящите горчивина инциденти", случили се в отделни селища в страната. Той съобщи също, че спецслужбите са разкрили "голям брой подстрекатели на размирици, подпалвачи на обществени сгради и участници в саботажни акции". Говорителят отбеляза, че през изминалите дни "са били арестувани и лица, които са снимали (събитията) за чужди телевизии".

Твърдолинейният ирански в. "Кейхан" изказа предположение, че водачите на съпроводените с насилие протести ще бъдат екзекутирани чрез обесване, предаде "Асошиейтед прес".

Статия в днешния брой на вестника изрази подобна хипотеза, въпреки че властите все още не са обявили точния брой на жертвите на протестите, започнали в петък заради поскъпването на горивата.

"Според налична информация съдебната власт разглежда като възможно смъртното наказание чрез обесване за лидерите на бунтовете", се казва в статията на вестника. Изданието на дава повече подробности.

Протестите по всяка вероятност продължават и днес в някои райони на страната, въпреки че улиците на Техеран изглеждат спокойни.

Трудно е да се оцени мащабът на демонстрациите. В събота иранските власти прекъснаха интернет, за да попречат на протестиращите да комуникират и да споделят видеа в социалните мрежи, отбелязва АП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна