Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия дава допълнителни 65 млн. евро за възстановяването на Венеция, руски олигарси предлагат още 1 млн.

| обновено на 19.11.19 в 19:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските власти ще отпуснат допълнително 65 милиона евро за възстановяване на Венеция, която преживя опустошително наводнение, предаде ТАСС.

В комюнике на министерството на инфраструктурата и транспорта се посочва, че 65 милиона евро ще бъдат отпуснати за съхранение и защита на Венецианската лагуна. От тях 46 милиона евро ще бъдат насочени за възстановяване на самия град. Тази сума е допълнение към вече предоставените 20 милиона евро.

Миналата седмица Венеция пострада от тежко наводнение с най-високата водна вълна от половин век, чието равнище на 13 ноември достигна близо 190 сантиметра. В резултат 80 процента от града останаха под вода, включително централния площад "Сан Марко". Венецианските власти бяха принудени да обявят извънредно положение, припомня ТАСС.

Базиликата "Сан Марко" във Венеция ще има нужда от милиони евро за реставрация, след като беше наводнения миналата седмица за шести път за последните 1200 години, предадоха световните агенции.

Базиликата е била личен параклис на венецианските дожи по времето на Средновековието и Ренесанса, припомня "Ройтерс".

Според експерти мозайките и колоните на базиликата са били повредени от наводнението. Ще е нужно обаче известно време, за да се установят точните размери на щетите и точната сума, която ще е нужна за реставрацията. Но експертите казват, че вече е ясно, че някои от мозайките по пода са повредени до известна степен. Основата на някои колони също е повредена, посочва АНСА.

Според експерти сега има опасност солните кристалчета, които са останали в мраморните подове и мозайките на базиликата, след оттеглянето на водата, да разядат повърхността и да отслабят структурата на криптата, която поддържа корпуса на църквата, допълва "Ройтерс".

Много от щетите ще могат да се видят само след няколко месеца, защото корозионният процес протича бавно, но неумолимо, казва Пиерпаоло Кампострини, ръководител на фондация Фабричерия, която следи за поддръжката и съхранението на базиликата. Той каза още, че в криптата, която пострада най-тежко в наводненията, колоните вече са били частично почистени от морската сол.

Кампострини каза, че цената на незабавното разчистване на храма ще е пет милиона евро, допълва "Ройтерс".

По повод парите за реставрацията на храма той каза: "Имаме известно количество пари, заделено настрана, но ще поискаме от правителството останалите". Кампострини разказа още, че много организации и физически лица от целия свят предлагат финансова помощ.

Базиликата "Сан Марко" привлича милиони туристи от цял свят всяка година и вероятно тази нейна популярност ще е от полза при намирането на средства, както се случи и с катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада тежко при пожар на 15 април.

Междувременно стана ясно, че руски олигарси са предложили един милион евро за подпомагането на Венеция, а руският диригент Валерий Гергиев организира концерт в италианското посолство в Москва с цел набиране на средства за града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!