Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

| обновено на 20.11.19 в 13:04
Снимка: БГНЕС

От днес се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да подготвят автомобилите си за пътуване при зимни условия.

Следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминат в сняг. 3000 машини - снегорини и друга техника, ще участват в почистването на 20 000 км пътища. Към момента 1800 машини са разположени в т.нар. опорни пунктове.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че са проверени пътно-поддържащите фирми за предстоящия зимен сезон.

В готовност за поддръжката на 20 хил. км. пътища са 3 хиляди снегорини. Осигурени са необходимите материали - пясък, сол и химикали за обработване на пътната настилка срещу заледяване.

На директорите на Областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите за времето и да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за заледявания.

От АПИ призовават шофьорите, които все още не са подготвили автомобилите си за пътуване при зимни условия да го направят, тъй като от следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е достъпна на интернет страницата на Пътната агенция, както и на телефон, посочен на сайта на агенцията.

За осма поредна година децата от Националния дворец на децата в София ще връчат послания си към шофьорите и пешеходците за безопасно движение по пътищата. Съветите са написани върху есенни листа, посочи директорът на Двореца на децата Татяна Досева:

“Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на децата, учениците, водачите на МПС и въобще на всички участници в движението върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия. Децата в своите послания към шофьорите казват - "Поставете коланите! Карайте внимателно! Пресичайте само на пешеходна пътека или на зелен светофар!".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна