Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков бе преизбран за ректор на Софийския университет

| обновено на 20.11.19 в 17:36
Проф. Анастас Герджиков
Снимка: БГНЕС



С 254 гласа от 318 отчетени действителни гласове Общото събрание на Софийския университет преизбра проф. Анастас Герджиков за ректор на висшето училище.

Той беше единственият кандидат за поста. Увеличаване на държавната субсидия за Алма матер и ръст на заплатите на преподавателите с 60% са приоритетите, които Герджиков обяви за следващите 4 години. 

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ няма никакви финансови задължения към Националната агенция по приходите и Столичната община. Това заяви ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков при представянето на отчета за своя изтекъл мандат.

Равносметката за изминалите четири години откроява постигнато финансово стабилизиране на университета и увеличение на основната заплата, коментира професор Анастас Герджиков и допълни, че в началото на мандата задълженията на висшето училище са били в размер на 40 милиона лева.

"Причините за лошото финансово състояние бяха намаляването на студентите, държавната политика на финансиране, която отчиташе единствено броя на студентите, поддържането на специалности и магистърски програми с малко студенти и преди всичко значителното намаляване на субсидията през периода на кризата".

В резултат на увеличената субсидия за издръжка на университета 60 на сто е постигнато увеличение на трудовото възнаграждение както на преподавателите, така и на служителите на висшето училище.

"Средната брутна работна заплата в университета е нараснала 53% от 1119 на 1713".

Колкото до поддържането на материалната база са били извършени 190 ремонтни дейности на сгради и студентски общежития.

Броят на студентите през тази учебна година е 20 616, което е с близо 2700 души по-малко в сравнение с преди четири години.

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков бе издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

Повече по темата - чуйте от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна