Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов е избран за зам.-председател на НС

Симеонов съобщи, че управляващите ще предложат нов текст за по-строг контрол по издаването на болнични

| обновено на 20.11.19 в 13:16
Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше днес избран за зам.-председател на Народното събрание.

"За" гласуваха 118 депутати, "против" бяха 6-има, а още толкова гласуваха с "въздържал се".

Проектът за решение е внесен вчера от председателите на ПГ на "Обединени патриоти".

При обявяването на точката депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала и не взеха участие нито в дебатите, нито в гласуването. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви избора на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание като поредното падение на Народното събрание и провокация от страна на ГЕРБ и БСП.

Единствената реакция в пленарната зала бе на депутата от партия "Атака" Павел Шопов. Той определи акта на парламента като "безчестие":

"Стъпка по стъпка се стигна до това безчестие - да бъде предложен за зам.-председател на българското Народно събрание един провалил се вицепремиер. И аз не знам, всички, хилядите, които протестираха миналата година против него и които искаха неговата оставка, това бяха национални протести, може би най-мощните протести в мандата на този парламент, какво ще си помислят и какво ще кажат. Стана нещо като в комунистическо време. Беше свален от вицепремиер г-н Симеонов, за да премине, както се казваше на друга работа".

Явор Нотев от "Атака" бе освободен през септември от поста зам.-председател на НС. Тогава и депутатите от "Атака" напуснаха ПГ на "Обединени патриоти" и станаха независими.

Като такива те нямат право да заемат ръководни позиции в НС.

Избраният за зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира, че не е изненадан от реакцията на "Атака" и ДПС и я приема като потвърждение за номинацията си:

"Те имат право на тяхно решение, на тяхно отношение към тоя въпрос. Мене не ме притеснява, защото познавам много добре, както "Атака" - така че те са предвидими с тяхната реакция, така и ДПС. Не, оттам не съм очаквал положителна реакция. Защо да съм разочарован. Да не би вие да сте очаквали ДПС да ме подкрепят. И до известна степен това е един вид номинация от тяхна страна, тяхното поведение. Приемам го като такова".

„Обединени патриоти“ ще се срещнат със Сотир Цацаров за търсене на обща позиция по номинацията му за шеф на КПКОНПИ

Парламентарната група на "Обединени патриоти" ще се срещне утре с издигнатия кандидат за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, съобщи днес в парламента Валери Симеонов. Целта е Патриотите да излязат с обща позиция по кандидатурата, след като вчера стана ясно, че под предложението се е подписал само депутатът Емил Димитров от гражданската квота на ВМРО:

"Ние нямаме общо решение като група. Не мога да ви кажа като лидер, защото след това може решението да се размине с това, което ви казвам. Ще го изслушаме и чак след тогава ще можем да вземем решение. Мисля, че така е редно", посочи лидерът на НФСБ.

Симеонов: Ще предложим нов текст за по-строг контрол при издаването на болнични

Валери Симеонов потвърди, че в Народното събрание няма да бъде внесено законодателно предложение за неплатен първи ден от болничния. В същото време управляващите ще предложат текст за по-строг контрол по издаването на болнични листове, в това число и търсене на наказателна отговорност за лекарите, издали фалшив документ:

"Ще има интересен текст, очаквайте в тази посока, свързан с контрола. Защото не е редно да се правим, че не забелязваме този негативен процес, който се развива и нараства с годините - на фалшиви болнични, а да се правим, че не виждаме огромната корупция, която се разширява сред медицинските среди. Лекарите, които издават такива болнични - те също трябва да бъдат разследвани и съответно да бъдат предприети мерки спрямо тях", коментира Валери Симеонов.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна