Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: 370 000 сирийци са се завърнали в родината си

Снимка: БТА

Общо почти 370 000 сирийци са се завърнали в териториите, в които Турция проведе трите си военни операции. Това съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Във връзка с борбата срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) на територията на Турция Сойлу коментира, че по време на операциите с кодово име „Къран“, които турските сили за сигурност провеждат, са били „неутрализирани“ 121 души и общият брой на бойците на ПКК в страната е намалял до около 550. Той допълни, че общо 94 кюрдски кметове са били отстранени от длъжност и ще бъдат съдени по антитерористичното законодателство.

За връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен са били проведени действия срещу 559 064 души, от тях 261 700 са били арестувани, като съдът е потвърдил задържането на над 91 000 от тях.

15 чужди бойци, сражавали се за „Ислямска държава“, са били върнати на страните им на произход в периода 11-19 ноември. Става дума за 10 германски, 2 холандски и по един американски, датски и британски гражданин. 944 чужди бойци или членове на техни семейства са род стража и чакат репатриране. Те са граждани на 36 страни, 1 е без гражданство, продължават действията по установяване на гражданството на още 2 лица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!