Eмисия новини
от 05.00 часа

Старозагорският куклен театър представя в София „Последният човек“ по Оруел

Снимка: pierrot-bg.com

„Властта се състои в разчленяването на човешкото съзнание и слепването му отново във форма по твой избор. Свят на страх, предателство и мъчение. Свят, в който ти тъпчеш другите и те теб тъпчат. Свят, който с усъвършенстването си ще става не по-малко, а повече безмилостен. В нашия свят няма да има други чувства освен страх, ярост, тържество и самоунижение. Ще унищожим всичко останало – всичко. Ще разрушим мисълта. Ще разкъсаме връзката между деца и родители, между човек и човек, между мъж и жена. Децата ще биват отнемани от майките им от раждането си, така както се отнема яйцето от кокошката. Няма да има никаква любов, освен любовта към Големия брат. Няма да има никакъв смях, никакво изкуство, никаква литература, никаква наука. Няма да има никаква разлика между красотата и грозотата, никакво любопитство, никаква радост от живота. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице – завинаги.“
                                                     „1984” – Джордж Оруел

Държавният куклен театър в Стара Загора представя в София най-новия си спектакъл за възрастни „Последният човек“. Постановката и драматургичната версия са на Веселка Кунчева по романа „1984“ на Джордж Оруел, издаден преди 70 години и преведен до днес на десетки езици по целия свят. Заглавието на представлението на Старозагорския куклен театър не е случайно – „Последният човек в Европа“ е едно от ранните заглавия на романа на Оруел. 

В „Последният човек“ ролята на Големия брат изпълнява Милица Гладнишка (гост), която е и автор на музиката заедно с Христо Намлиев. В актьорския състав са още Латина Беровска, Таня Георгиева, Мария Джойкева, Любен Чанев, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Цвети Пеняшки. Сценографията и куклите са на  Мариета Голомехова, хореография – Мария Димитрова, 3D Mapping – Полина Герасимова, художник декор – Мирчо Мирчев.

Представлението на Старозагорския куклен театър можете да гледате тази вечер (20 ноември) от 18.30 часа в Театър „Азарян“. Следващата дата, когато спектакълът ще гостува в София, е 29 януари 2020 година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Всеки може да бъде само себе си, нали

публикувано на 14.12.19 в 11:10