Eмисия новини
от 22.00 часа

В Северна Македония: 1% от жителите могат да си купят апартамент, 12 % нямат достатъчно пари за храна

Снимка: архив БНР

Само един процент от жителите на Северна Македония могат да си позволят да си купят апартамент или вила, 57% имат достатъчно пари за храна и дрехи, а 12% нямат дори за храна. 44 на сто от населението могат да спестяват пари. Данните са от проучване, представено от Асоциацията на финансовите дружества в югозападната ни съседка, предаде БТА.

Президентът на асоциацията Филип Димитровски обяви, че миналата година само 6% от жителите на Северна Македония са взели заем от финансови компании извън банките, а 52% не са използвали нито една финансова услуга през последните 3 години. Той подчерта, че макар финансовите компании да се разрастват, техният дял във финансовия сектор е едва 0,44 на сто.

Клиентите избират заеми от небанкови финансови компании заради бързината на обслужване или заради желанието да опитат нещо ново. Обикновено те теглят кредит за домашни ремонти или за покупка на обзавеждане, казва Димитровски.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от