Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не прие ваучерите за храна да важат и за нощувки

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентът отхвърли предложението на БСП ваучерите за храна да важат и за нощувки. Социалистите настояват за въвеждане на пропорционалното подоходно облагане и отпадане на плоския данък, както и данъчна ставка от 5 процента за месо, мляко, яйца и продукти от брашно.

Не бе прието и предложението на ДПС родителите на децата да не заплащат такси за издръжка на дейности, които не се финансират от държавния бюджет, а на децата в задължително предучилищно образование - само такси за дейностите по хранене, извън финансирането от държавата.

Социалистите настояваха ваучерите за храна да важат и за нощувки. Така ще се помогне бизнесът у нас. Депутатът Христо Проданов:

"Тези средства остават в българската икономика. Не се изнасят в чужбина".

Дебатът в залата е за това, дали да се приеме идеята на БСП трудовите доходи на ненавършилите 26 години да не се облагат с данък.

Димитър Данчев и Румен Гечев представиха мотивите:

"Намаляването на данъчната тежест ще позволи на младите хора да започнат работа по-лесно и в същото време ще даде възможност, да се върнат на пазара на труда на тези от тях, които работят в сивия сектор".

"Преразпределението на бюджетните постъпления в полза на българските семейства с по-ниски доходи ще стимулира потреблението на хранителни стоки и на други стоки от първа необходимост, което би стимулирало икономическия растеж".

Милен Ангелов от Обединените патриоти не видя смисъл в направените предложения:
"Не ми дадохте пример, какъв ще е ефектът върху демографската криза с вашите предложения -  колко деца ще се родят? Колко по-малко хора ще починат? Колко хора ще се върнат?"

Отхвърлено бе и предложението за въвеждането на пропорционално подоходно облагане.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени