Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Стоянова: На младите певци трябва да се дава шанс

Красимира Стоянова
Снимка: Ани Петрова

Голямата оперна прима Красимира Стоянова, аплодирана по най-престижните сцени на света и определяна като един от водещите сопрани на нашето време, проведе първия си майсторски клас със студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" по покана на проф. Нико Исаков - декан на Вокалния факултет. От 9 до 19 ноември Стоянова работи с 11 активни участници, но много от присъстващите само като слушатели също имаха възможност да се допитат до нея за съвети. Заключителният концерт е на 20 ноември от 18 часа в концертната зала на Музикалната академия - на младите певци ще партнира Академичния симфоничен оркестър под диригентството на маестро Григор Паликаров.


"Децата са талантливи, има няколко гласа, които заслужават много внимание. Но ми направи много голямо впечатление как със всеки изминал ден тези деца надскачаха себе си, което за мен е най-трогателното, най-щастливото нещо, което получих аз като награда от всичко това!" - сподели прочутата певица по повод майсторския клас и добави, че вече има покана от НМА за следващо гостуване с преподавателска цел, а с проф. Нико Исаков са коментирали и разширяване на проектите. "Много се надявам, ако осъществим тези наши идеи, това да даде форум, да даде възможност на всички млади певци да са на сцена, да се сблъскват с професионални навици - с оркестър, роля, режисура, диригент, колегиалност, спортсментство - всички тези компоненти влизат в нашата професия и без тях не може." - убедена е тя. Всички важни елементи за образованието на младите певци са налични в нашата Музикална академия и това е лукс, който не навсякъде може да бъде открит.

След заключителния концерт на майсторския ѝ клас в НМА "Проф. Панчо Владигеров" Красимира Стоянова ще отпътува за Пловдив, където има участие в десетото есенно издание на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Вече трета година форумът дава платформа на проекта "Красимира Стоянова представя..." - това са концерти на възпитаници на примата, а тази година са поканени младите обещаващи таланти Стефани Кръстева и Емил Павлов. Концертът на 21 ноември ще бъде в Малката базилика от 18.30 часа.  

На 21 декември певицата отново ще бъде на родна сцена - този път в зала 1 на НДК в рамките на Новогодишния музикален фестивал. Заедно със Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Павел Балевтя ще се представи като Татяна в концертно изпълнение на операта "Евгений Онегин" от Чайковски. Солисти ще бъдат още Атанас Младенов, Михаил Михайлов, Виолета Радомирска и Петър Найденов.

За всички тези ангажименти, както и за най-важното за нея от отминаващата 2019 г. Красимира Стоянова разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от