Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Сондланд: Следвахме заповедите на президента Тръмп за натиск над Украйна

Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд дава показание на изслушването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп на Капитолия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови разкрития, уличаващи не само президента Доналд Тръмп, но и вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо - така изглежда четвъртият ден на публичния изслушвания в долната камара на Конгреса по процедурата за импийчмънт на американския президент. Показания даваше посланикът на САЩ в ЕС - Гордън Сондланд.

Най-бомбастичното изслушване, и то предавано на живо по телевизията - така американски медии определят показанията на посланик Гордън Сондланд - един от близките съюзници на Доналд Тръмп, хотелиер, дарил 1 милиона долара за встъпването му в длъжност.

Сондланд вече даде показания при закрити врата и първоначално отрече да е спирана финансова помощ за Украйна, а след това обърна показанията си с допълнителна декларация.

Сега на публичното изслушване той започна своето изказване с ясно становище, че е изпълнявал заповеди на президента Доналд Тръмп.

„Първо, енергийният министър Рик Пери, посланикът ни в Украйна Кърт Волкър и аз работехме с Руди Джулиани по украински въпроси по нареждане на президента на Съединените щати. Ние не искахме да работим с Джулиани. Просто казано изиграхме картите, които ни бяха раздадени. Това, което разбрахме, е, че ако бяхме отказали да работим с г-н Джулиани, щяхме да изгубим много важна възможност да циментираме отношенията между Съединените щати и Украйна и затова изпълнихме заповедите на президента“, каза Сондланд.

А след това показа ясно, че Доналд Тръмп е използвал военната помощ за Украйна като разменна монета за разследване срещу компанията „Буризма“, в която работи Хънтър Байдън - синът на основния опонент на Тръмп в президентската надпревара за вота през 2020-а - Джо Байдън.

„Г-н Джулиани изиска украинският президент да направи публично изявление, с което да обяви разследване на компанията „Буризма“. Г-н Джулиани предаваше желанието на президента на САЩ и ние знаехме, че това разследване е важно за него. През юли и август 2019 научихме, че Белият дом е замразил финансова помощ за Украйна. Бях категорично против“, каза още Сондланд.

Разкритията му не спряха дотук - американският посланик в ЕС предостави на разследващите конгресмени имейли и текстови съобщения, които показват, че не само той и Джулиани са оказвали натиск за разследване извън официалните правителствени канали. Цялото обкръжение на президента Тръмп е било наясно какво се случва.

Сондланд е повдигнал въпроса със замразяването на помощта от 400 милиона долара пред вицепрезидента Майк Пенс. Освен него в течение са били и началникът на кабинета на Доналд Тръмп Мик Мълвейни, държавният секретар Майк Помпейо и министърът на енергетиката Рик Пери.

По думите на Гордън Сондланд той никога не е успял да получи ясен отговор защо е спряна помощта за Украйна.

От десетките свидетели, призовани да бъдат изслушани от долната камара на Конгреса, никой друг не е участвал толкова пряко в украинската афера, колкото Гордън Сондланд.

От Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп гледа неговите показанията на живо.

През октомври Тръмп нарече Сондланд „наистина добър човек“, но след като той смени писмените си показания пред разследващите в Камарата на депутатите този месец, президентът каза пред репортери в Белия дом, че „много слабо познава този господин“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна