Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов в Загреб: ЕНП има нужда от президент точно като Доналд Туск

Бойко Борисов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Доналд Туск е голям приятел на България. Той ще бъде твърд председател на ЕНП, имаме нужда точно от това сега", заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов пред журналисти при пристигането си в Загреб за Конгреса на Европейската народна партия, на който трябва да се избере нов президент на организацията.

"Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемонията на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров. Като председател на Европейския съвет работеше в много трудни времена", посочи българският премиер.

Според него Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. "В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него", смята Борисов и допълни: "За съжаление днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП особено с оглед на времената, които ни предстоят".

Министър-председателят на България напомни, че днес правителството за поредна година отпусна 51 млн. лева. за коледни надбавки към пенсиите на близо 1,3 млн. души в България. "За осми път отпускаме средства за коледни надбавки, същото правим и по Великден. Това можем да си го позволим благодарение на битката с контрабандата и корупцията и добрата работа на приходните агенции", обясни той.

По темата със смъртта на 3-годишното дете в София, Борисов съобщи, че днес следователите са влезли в болниците, иззели са записи, рецепти, документи, разпитали са свидетели, родители. Родителите са снимали в какво състояние е детето и как се държат секретарките на шефовете на болниците и сестрите. "Майката и бащата са снимали как се държат с тях работещите в болницата. Потресен съм. Затова съм и толкова остър в изказванията си“, сподели той.

Борисов също така се похвали, че контрабандата в България е под 3,4%.

"Нелегални мигранти в страната ни няма. Само вчера на границата заловихме 80 кг. кокаин. Освен това България е водещ партньор на Съединените щати в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати". С тези думи българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към заместник-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге. Двамата разговаряха в Загреб в рамките на Конгреса на ЕНП.

От своя страна г-жа Де Ланге подчерта: "Наистина имах възможността да посетя границата ви и видяното ми дава достатъчно аргументи, които да представя пред моите колеги в Холандия". Тя благодари на Бойко Борисов и българското европредседателство, че са поставили акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани.

"Докато други наши приятели само четат опорните си точки и говорят за България, ти дойде сама да се увериш колко добре пазим границата на ЕС", посочи Бойко Борисов пред Естер де Ланге.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна