Eмисия новини
от 14.00 часа

Доналд Туск бе избран почти единодушно за председател на ЕНП

Доналд Туск беше избран за председател на ЕНП
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полякът Доналд Туск беше избран почти с пълно единодушие за председател на Европейската народна партия по време на Конгреса на европейската десница в Загреб.

Той успя да събере гласовете на 93% от делегатите на конгреса на ЕНП, като за негова гласуваха 491 и само 37 бяха "против".

За пръв път източно-европеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в която членуват партии като Християн-демократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция.  Част от нея са и ГЕРБ и СДС.

Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания  неговият предшественик Жозеф Дол.

"Като президент на Европейския съвет, Доналд Туск успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности", заяви г-н Дол.

Доналд Туск благодари на всички за дадената му подкрепа. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да поеме поста от Жозеф Дол.

Туск също така заяви, че е "готов за борба" срещу популизма, но и за християно-демократичните европейски ценности.

Първият източноевропеец, заел лидерското място на най-голямата политическа партия в ЕС, каза, че дълбоко вярва, че "само тези, които искат и са в състояние да дадат на хората усещане за сигурност и безопасност, запазвайки същевременно техните свободи и права, имат мандат да се кандидатират за властта".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Женското лице на протестите в Ливан

публикувано на 11.12.19 в 12:53