Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните абонати в България ще имат право да произвеждат ток от ВЕИ

| обновено на 21.11.19 в 10:06
Снимка: Добрина Добрева, БНР

България трябва да приеме до година и половина Директива за енергията от възобновяеми източници, с която частните абонати ще имат право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват ток от възобновяеми източници.

Според Балин Балинов от „Грийнпийс България“ тази директива би могла да спаси бъдещето на заетите в добива на въглища, като ги преквалифицира в работници за ВЕИ централи.

Той добави, че у нас интересът на потребителите расте, особено към соларните панели, а цените им падат.

„За момента хората са по-скоро затруднени да се включат към енергийната система. Има и доста бюрократични спънки. Необходимо е обаче да се инвестира и в смарт мрежи, в умни мрежи. Нашата енергийна система чисто инфраструктурно да бъде подобрена, за да може промяната да се случи по най-добрия начин. Това е бъдещето и така могат да намалят сметките си за електричество. Това е и средство за постигане на по-добра енергийна ефективност“, каза Балин Балинов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той даде интервюто, докато столицата се провежда енергиен форум, организиран от Бюрото на Европейския парламент и „Грийнпийс“, посветен на добри европейски практики за децентрализирано производство на ток от възобновяеми източници.

Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ бе одобрен от ЕС през 2018 г. заедно с преразгледаната директива за енергията от възобновяеми източници, от която се очаква да допринесе сериозна промяна за гражданите.

Европейското законодателство не само признава ролята на хората, но им дава право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват възобновяема енергия.

Страната ни също иска да ускори тези процеси и организира форума как да сме енергийно независими, за да бъдат обсъдени по нататъшните стъпки на потребителите.

Интервюто на Веселина Миланова с Балин Балинов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна