Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ячев: Добре е, че има състезание за поста председател на КПКОНПИ

Борис Ячев в студио на БНР
Снимка: Емил Николов

Изтече срокът за номиниране на кандидати за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като кандидатурите за поста са две - настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от парламентарната група на „Воля - българските родолюбци“ Симеон Найденов.

В интервю за „Хоризонт“ председателят на Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Борис Ячев обясни, че днес ще се проведе заседание на комисията, на което ще бъдат разгледани документите на двамата кандидати по формални критерии, като стаж и образование, а следващата седмица ще има второ заседание, на което ще се вземе решението за допускане до изслушване. Дотогава номинираните за поста председател на КПКОНПИ трябва да внесат и останалите документи - декларация за съвместимост, декларация за имущество и концепция, която да представят по време на изслушването.

В седемдневния период парламентарната комисия ще приема и въпроси от обществени организации, научни организации, които ще бъдат зададени към кандидатите по време на тяхното изслушване, припомни Ячев.

Той обясни още, че декларациите за имущественото състояние на кандидатите ще бъдат разгледани в рамките на месец, тъй като такова е изискването по Закона за противодействие на корупцията:

„Поне четири текста от Закона за противодействие на корупцията задължават кандидатите в момента на своята номинация да подават декларация за имущество и тази декларация ще бъде прегледана в рамките на един месец - така е по сегашния Закон за противодействие на корупцията“.

Ячев изрази съжаление, че дебатите по казуса за имуществото на кандидатите за шеф на КПКОНПИ не са довели до предложения за законови промени, които да въведат предварително разглеждане на имуществените декларации:

„Ако имаше предложения да бъдат променени тези членове от Закона за противодействие на корупцията и да е необходимо предварително да бъдат огледани декларациите, и да се прецени тогава дали има проблем с имуществото на някой от кандидатите, този дебат щеше да доведе до някакъв резултат. За съжаление до този момент все още няма внесено такова предложение за промяна на закона“.

Борис Ячев каза още, че нагласата на парламентарната комисия е в началото на декември да се проведе изслушването, след което предложението за избор на един от двамата кандидати да бъде внесено в пленарната зала. Той очаква гласуването да е към средата на следващия месец, след приемането на бюджета на второ четене, насрочено за 3, 4, 5 и 6 декември.

Борис Ячев оцени положително факта, че номинациите за поста са две. Той не смята, че името на председателя на КПКОНПИ е известно предварително:

„Добре е, че има състезание, защото Симеон Найденов е човек с достатъчно опит - и юридически, и опит като член на нашата комисия“.

„Така че, мисля, че господин Найденов е достоен състезател“, отбеляза Ячев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!