Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бившият шеф на турския ГЩ ген. Яшар Бююканът

Ген. Яшар Бююканът говори пред журналисти на 30 януари 2008 г. в Анкара.
Снимка: Ройтерс

Рано тази сутрин на 79-годишна възраст в болница в Истанбул от сърдечна недостатъчност е починал бившият началник на Генералния щаб на турската армия ген. Яшар Бююканът. 

Яшар Бююканът е роден на 1 септември 1940 г. Завършва различни военни училища и генералщабни академии. Бююканът беше 25-ият началник на ГЩ на турските въоръжени сили от 28 август 2006 г. до 30 август 2008 г., когато се пенсионира.

По време на мандата му на 27 април 2007 г. военните издават влезлият в най-новата турска политическа история „електронен меморандум“. Текстът, публикуван на сайта на Генералния щаб, изразява тревогата на военните от ерозията на основни ценности на републиката, сред които секуларизмът, и напомня за тяхната роля като защитници на светска Турция.

С този меморандум практически военните се противопоставят на избирането на Абдуллах Гюл от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на страната за президент. В резултат на съпротивата на военните се провеждат нови избори през лятото на 2007 г., които са спечелени убедително от ПСР и през август същата година Гюл е избран от Меджлиса за държавен глава. 

Турските медии припомниха и думите на Бююканът, че ще „отнесе тайните в гроба“ по повод продължилата 135 минути среща между него и тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган на 5 май 2007 г. в двореца „Долмабахче“. 

По време на мандата на ген. Бююканът като началник на ГЩ на турската армия започва аферата „Ергенекон“. През юни 2007 г. при операция на силите за борба с тероризма в предградие на Истанбул бяха открити оръжия и експлозиви. Разкритията доведоха до масов процес срещу високопоставени офицери, журналисти и политици, обвинени, че са подготвяли провокации, които да доведат до военен преврат.

По-късно подсъдимите получиха сурови присъди, които обаче впоследствие бяха отменени, защото следователите и прокурорите по делото бяха членове на организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и бяха доказани случаи на манипулиране и фалшифициране на доказателства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени