Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят „Великите европейци“ в Столична библиотека

Снимка: БГНЕС

Радиорубриката „Великите европейци“ се превръща в книга, на чието представяне любопитните читатели и слушатели могат гостуват тази вечер от 18 ч в Литературния клуб на Столичната библиотека. Автор е журналистът Пламен Асенов.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той сподели, че очаква книгата да достигне до по-широка аудитория.

„Една от нашите цели е да стигнем до младите хора специално. Неслучайно започнахме вече и срещи със студенти, наскоро бяхме на среща със студенти по европеистика от Софийския университет, която премина при страхотен интерес“, каза Пламен Асенов.

Авторът е подбрал героите, като е търсил представители на различни епохи, държави и сфери на дейност, с различен характер и принос.

„Това дава един много интересен поглед – поглед отвъд самите хора, отвъд самите техни съдби. Това е един поглед към общия фон, който се нарича Европа - истинската Европа, Европа на духа, на постиженията, на мисълта, на конфликтите“, каза Пламен Асенов.

„Започваме от Древна Гърция, минаваме през Рим и Средновековието“, обясни авторът и разказа за един от най-интересните средновековни герои от книгата - Свети Исидор от Севиля, който е и светец покровител на интернет.

„Има специална молитва, която католическата църква казва, че трябва да се чете преди да се влезе в интернет, за да се преборим с мрежата, с изкушенията на мрежата и така нататък. Свети Исидор казва нещо за мен изумително, казва следното: „Когато се моли, човек говори с Бога. Когато чете, Бог говори на човека“.

Повече за книгата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени