Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Поптомов: Без да познаваш морето, не можеш да го рисуваш

Величественото море – бурно, тихо или спокойно, с всевъзможните му цветове, нюанси и състояния е голямата любов на Росен Поптомов, един от най-ярките ни съвременни художници-маринисти.

Вдъхновявам се от всеки детайл, от най-малката пръска, от разбиването на вълната в скалите, светлината. Всичко това ме вдъхновява. Морето се мени всяка секунда. Един живот няма да стигне да го нарисуваш, даже няколко живота – казва художникът.

Започва да рисува от много малък, 4-годишен. В първите години от детството си изучава скулптура при известния български майстор Ненчо Русев, а на боите се спира в тийнейджърските си години.

Морето започнах да рисувам доста по-късно, когато вече бях опитал почти всички стилове в изобразителното изкуство и търсех себе си. Правих копия на Айвазовски по поръчка на клиент, така усетих силата на морето и се влюбих в него и в движението на водата – спомня си Росен Поптомов.

В работата си използва нестандартна и доста трудна техника – маслени бои, шпатули и четки, защото обича да предизвиква себе си, да пробва нови неща, да експериментира, за да се усъвършенства и да покаже най-доброто, на което е способен.

„Морето е мъката на художника“ – признава Росен Поптомов в едно от малкото си интервюта. Как го покорява?

Морето наистина е сложна материя – отговаря бургаският художник. – За да го овладееш, трябва да го познаваш много добре, да видиш какво става под повърхността, първо да усетиш там как текат процесите. И така го изучаваш, наблюдаваш и впоследствие си готов да го рисуваш. Без да познаваш морето, не можеш да го рисуваш.

Росен Поптомов споделя, че вече рядко рисува от натура. Работи със снимки, които прави сам, дебнейки моментите от рано сутрин до късно вечер, за да улови миговете, когато морето е най-красиво. С какво чувство се разделя със завладяващите си картини?

В първите си години, като всеки млад художник, си харесвах нещата, впоследствие започнах да разбирам, че е важно другите да ги харесват. Важното за мен е, че отиват при хора, които ги ценят. За мен удоволствието е в самия процес на създаване на една картина, и в момента, в който я сваля от статива, вече забравям за нея, мисля за следващата. Така че бих казал, че вече лесно се разделям с картините си – признава Росен Поптомов.

На 23 ноември в Бургас започва изложба с картините на художника, на която посетителите ще могат да се насладят на над 30 нови творби.


На тази изложба ще покажа последните си неща, за да видят хората, докъде съм стигнал в процеса си на развитие, защото художникът трябва да се развива през целия си живот. Ще заложа на по-драматични неща, на по-бурни картини, бурни морски пейзажи. Дано да се харесат на публиката.

А какво не знаят хората за Росен Поптомов, освен че е човек с много тънко чувство за хумор и запален рибар?

Предполагам, че знаят всичко, защото Росен Поптомов е много открит човек. Всичко, което съм аз, го виждат хората. Нищо не крия от тях – с усмивка завършва художникът.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени