Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Младенов настоя треньорската професия да се узакони

"Борислав Михайлов не направи абсолютно нищо за самочувствието, знанието, увереността на треньорите", твърди той

Стойчо Младенов
Снимка: БГНЕС

Стойчо Младенов предложи професията треньор по футбол да се узакони и призова за подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Според 62-годишния наставник на казахстанския Кайсар у нас треньорът е „г-н Никой" и „мижитурка", защото не си отстоява правата и авторитета. Той насочи вниманието и към други проблеми на българския футбол като липсата на лицензи за водене на клубове сред треньорите и ниското ниво на аматьорски футбол.

„Във футбола две неща са много важни - ръководителят и старши треньорът. Вторият е всичко в клуба, той носи цялата отговорност. Особено в страни, където се инвестират много пари, там той е и мениджър. При нас старши треньорът е господин Никой. Тук 90% от треньорите са мижитурки, защото не си отстояват името и авторитета", заяви Младенов на пресконференция в "Пресклуб България"..

„Един апел към г-н Бойко Борисов и (Красен) Кралев да узаконят професията треньор по футбол и да дадат юридическа възможност за защита на треньора, защото той има и права, а не само задължения", каза специалистът, който наскоро беше избран за най-добър треньор на Казахстан..

„Борислав Михайлов и компания не направиха абсолютно нищо за самочувствието, знанието, увереността на треньорите. Това е бич за футбола ни. Законът не защитава треньора. Решават да те гонят, гонят те и си заминаваш. Защо на Почетино му плащат обезщетение? Защото правилата са коренно различни у нас, ние сме далече от тази треньорска професия", допълни Стойчо Младенов.

„Другото, което е - допускат се треньори да работят без лицензи. Може човекът да е много добър, да разбира футбола, но трябва да има лиценз. Това говори за нивото на ръководителите във футболния съюз и нивото на шампионата ни. Защо това се позволява? Имаме премиер, който е влюбен във футбола и не се възползваме да помогне. От тук трябва да се почне, защото старши треньорът е най-главният човек в един футболен клуб", подчерта отново треньорът на Кайсар.

„Допускаме и още една грешка. Откъде се черпят кадрите? От аматьорския футбол. От 20 г. не го виждам у нас. Там играят ветерани, няма условия, а именно там трябва да са младите футболисти и да черпим кадри. Това обаче го няма. В германския футбол черпят най-много кадри от аматьорския футбол", каза още Младенов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени