Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни изследвания в Европейската седмица за тестване за хепатит

Светът призовава към по-добро изследване и достъп до лечение на хепатит

Снимка: БГНЕС

По последни данни днес 71 милиона души по света са хронично заразени с вируса на хепатит С, а това го прави едно от най-разпространените инфекциозни заболявания и заплахи за здравето ни. Епидемията продължава да расте с плашещото темпо от 1,75 милиона нови заразявания годишно.

През 2016 г. World Health Assembly - форумът, чрез който 194 държави членки управляват Световната здравна организация, инициира световна кампания за елиминирането на хепатит C. За целта са поставени задачите до 2030 г. да бъде намалена смъртността заради хепатит C с 65%, а новите пациентски случаи да намалеят с 80%.
Според Световната здравна организация обаче само 12 държави ще постигнат тази цел.

Към Европейската седмица за тестване за хепатит се присъединява и МБАЛ „Света София“ с втората кампания тази година, по време на която се извършват безплатни тестове за хепатит на пациенти от 22 до 30 ноември.
"В света около 325 млн. души са инфектирани с вируса на хепатит В или С, като 90% от тях все още не са диагностицирани. Поради безсимптомното протичане на заболяването, липсата на профилактика и адекватна информация, 1,4 млн от тях ще продължат да загиват ежегодно от усложненията на нелекувания хепатит, въпреки съществуването на високоефективни терапии. С радост се включваме като партньори на МБАЛ Света София", сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение ХепАктив, партньор на кампанията, и пациент с хроничен хепатит В.

Всички желаещи да се изследват могат да го направят всеки работен ден от 8 до 13 часа в двата диагностично-консултативни центъра на „Света София“ - ДКЦ „Света София“ (бул. „България“ № 104) и ДКЦ „Света София“-Люлин (бул. “Царица Йоана“ № 65).
Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.