Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват обмена на информация между НАП и чужди данъчни в началото на 2020 г.

Снимка: BGNES

В началото на следващата година се очаква да бъде напълно възстановен обменът на информация между Националната агенция за приходите и чуждите данъчни администрации, увери изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Тя бе изслушана във временната анкетна комисия за установяване на обстоятелствата около хакерската атака през лятото. Именно заради нея автоматичният обмен със страни в и извън Европейския съюз бе прекратен.

Реално в момента страната ни може да получава данъчна информация от партньорски държави, но не подава към тях, поясни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Причината е хакерската атака от лятото.

Експерти от Глобалния форум - организацията, която отговаря за международния обмен на данъчна информация, са направили проверка на българската администрация.

До края на март всяка година страните от форума си обменят данъчна информация, като България ще успее да се справи догодина, увери Димитрова. На въпрос на „Хоризонт” колко от данъкоплатците, чиято лична информация изтече в интернет, са сменили персоналния си идентификационен код, Димитрова отговори

Защитата в системите на НАП е увеличена многократно, увери още изпълнителният директор на агенцията. Въпреки това – опитите за проникване в системите продължават, включително е имало и ден, в който са направени над хиляда опита за хакерска атака.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени