Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Гигова: Законът за адвокатурата в сегашния си вид е доста остарял

Снимка: pixabay.com

„Правото не е средство за злоупотреба, а средство за употреба при защита на правата на гражданите“. Това каза в предаването „Преди всички“ адвокат Валя Гигова в Деня на българската адвокатура.

По думите ѝ българската адвокатура е една от малкото в европейските страни, на която ролята е посочена изрично в Конституцията и се намира в раздела, касаещ съдебната система:

„Законът за адвокатурата в сегашния си вид е доста остарял… Имаме решение на Общото събрание на адвокатите, с което се инициира за нов закон“.

Адвокат Гигова подчерта, че Законът за адвокатурата е устройствен закон - регулира отношенията вътре в общността и отношенията между адвоката и клиента:

„За да се приеме изцяло нов закон, трябва да има принципно съгласие в обществото на адвокатите за това кои са основните принципи, върху които този закон ще бъде изграден. Да се работи върху закон, за който нямаме яснота, е недопустимо, особено за нас, адвокатите. Не може да се работи на парче… Опасното в законодателството е, когато нещата се правят по конкретен повод, предизвикал общественото възмущение. То оказва влияние върху депутатите, парламентът реагира бързо, но обикновен греши. Всеки един закон е цялост, жив организъм. Когато се посяга на една правна норма, тя рефлектира върху друга правна норма. Опитът показва, че това е погрешен модел“.

Адвокат Валя Гигова посочи, че е опасно промени да се правят необмислено и прибързано.

Интервюто с Валя Гигова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени