Eмисия новини
от 07.00 часа

Граждани от Созопол събират подписи против дигите на Централния плаж

Снимка: Зоя Кандрова/Фейсбук

Граждани на Созопол се обявиха срещу пясъчните диги, които концесионерът на Централния плаж прави и започнаха събирането на подписи срещу процедурата. Това се прави за първи път, посочи Радост Георгиева, една от жителите на града, която е против тези дейност. Цялата ивица, която е около половин километър е изкопана, багер изгребва пясък от морето и прави диги, по-високи от човек.

Дигите да бъдат съборени, а ивицата да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид и договорът с концесионера да бъде прекратен:

Никой гражданин на град Созопол няма достъп до морето. За нас Созопол не е само туристически град. Той е нашият дом, второто най-важно е, че според нас концесионерът нарушава договора си. В т. 8 е описано, че концесионерът е задължен да опазва околната среда, да се грижи за флората и фауната, което той категорично нарушава, защото е изгребал цялата територия на ивицата. Така е нарушил живота на всички микроорганизми там.

На това място се хвърля и кръста на Йордановден, а сега няма такава възможност, посочи Радост Георгиева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка на извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол. Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването ѝ. Инспекцията ще бъде извършена в сътрудничество с другите компетентни институции.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от