Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Григорова: В българските митове и легенди има закодирана много истина

„Тези митове и легенди може би са не само във фантазията на хората. Тръгнах по най-известните герои, митове и легенди, песни и епоси, за да се опитам да видя дали е възможно те да са били истина“. Това сподели в предаването „Преди всички“ журналистът Ирена Григорова за книгата си „Прастари времена“ – крилати юнаци, великани, птицехора и исполини по нашите земи.

Според нея в българските митове и легенди има закодирана много истина: 

„При археологически разкопки са намирани останки на по-високи хора, на странни артефакти, които приличат на птицехора. Култ към птицехората има в цял свят, но се оказва, че оттук е началото“.

Григорова продължава да търси истории, защото се оказва, че всичко е лавинообразно и хора са започнали да я търсят, за да споделят с нея откритията си.

„Всяка една глава в книгата е основана на научна теза. Няма много фантазьорска работа в тази книга. Тя звучи леко митологично, но е подплатена с мнението на много учени“, сподели още авторката.

В новата си книга Ирена Григорова тръгва по следите на митичните библейски герои и открива връзки, които водят към едно категорично заключение: българите са наследници на онази божествена кръвна линия, за която се говори в Стария завет.

Интервюто с Ирена Григорова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени