Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Космическото въоръжаване на НАТО е обезпокоително

Русия може да коригира военната си доктрина

| обновено на 22.11.19 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При необходимост Съветът за сигурност на Русия ще предложи на президента да коригира военната доктрина на страната. Това заяви секретарят на съвета Николай Патрушев, като подчерта, че военно-политическата обстановка в света се променя много бързо и то не във възможно най-добрата посока.

На днешното заседание на Съвета за сигурност под ръководството Владимир Путин бяха обсъдени перспективите за развитие на руските въоръжени сили в следващите години. Руският президент изброи новите предизвикателства и заплахи за международната сигурност.

„Така нареченият ракетно-ядрен клуб се попълва с нови членове. Сериозно безпокойство предизвиква и приближаването на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници, както и опитите за милитаризация на космоса. Осезаем удар по системата за контрол над въоръжението стана излизането на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег  под измислен предлог. Заплахата от разпространението на ракети от този клас в различни части на света още повече засили напрежението“.

Президентът Путин добави, че Русия трябва да развива собствения си военен потенциал с оглед на възможните промени в международната обстановка. По думите му, в следващите 13 години трябва да бъдат увеличени качествените и количествените характеристики на въоръжението и техниката.

„Става дума за съвременни и перспективни образци на високоточни оръжия и средства на въздушно-космическата отбрана, за активното прилагане на технологиите на изкуствения интелект при създаването на военната продукция. Включително трябва да бъде разширена гамата на безпилотни разузнавателни и ударни летателни апарати, на лазерните и свръхзвуковите системи“, отбеляза държавният глава.

В четвъртък и говорителят на външното министерство Мария Захарова коментира, че Русия е притеснена от плановете на НАТО да определи Космоса като свое "оперативно поле за действие".

Руските притеснения са в отговор на прието по-рано през седмицата решение на НАТО да добави Космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, морското, сухопътното и електронното пространство.

"Това е историческо решение", заяви в сряда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и добави, че Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана. По думите му в Космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването и засичането на ракети. Столтенберг обаче уточни, че алиансът няма да въоръжава Космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени