Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели и Робърт Гипсън - големите дарители в областта на образованието у нас

2
Нели и Робърт Гипсън
Снимка: Иван Русланов

Нели и Робърт Гипсън, едни от най-големите дарители в областта на образованието у нас, получиха специалното отличие на Българския дарителски форум в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. Президентът Румен Радев връчи наградата им с думите: “Тяхната история е блестящ пример за заразната сила на доброто и за това, че силата на дарителството помита всякакви граници. Убеден съм, че няма награда, която да се измери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади хора“.

От 2004-та година насам всяка година семейство Гипсън отпуска стипендии за български студенти с материални затруднения. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност 2 милиона лева. 

Дарителското семейство подкрепя и българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.

Нели и Робърт Гипсън подпомагат и други каузи - с техни средства е закупено оборудване за Националния исторически музей, за Националния археологически институт с музей, подпомогнали са библиотеката "Гео Милев" в Монтана. 

Дарителите са помогнали за реставрацията на манастира "Св. св. Петър и Павел" в Лясковец, както и за реставрацията на иконите и иконостаса във храм "Вси светии" в Тетевен. 

Подпомагат и фотографски изложби, организирани от известния фотограф Иво Хаджимишев.

Интервюто на Даниела Големинова с Нели и Робърт Гипсън, които бяха специални гости в предаването "Хоризонт за вас", можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна