Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кили Малиса: Мисля и живея като българин

България има потенциал и хората могат да бъдат щастливи, вярва танзаниецът от Велики Преслав

"Ето как действам аз", е написал в своя Фейсбук профил инж. Китубио Джоузеф Малиса под видео, онагледяващо приготвянето на кисело зеле за зимата. 

Защо човек, роден в подножието на планинския масив Килиманджаро, избира да живее и работи у нас и какво може да го привлече към историята ни?

Инж. Китубио Джоузеф Малиса живее във Велики Преслав. Дошъл от Танзания, за да учи у нас. Разбрал за страната ни от учебни борси в родината си. Искал да стане радио инженер.

„Намерих такава специалност и с пръсти го посочих, избрах го, без даже да гледам коя държава“, разказа в предаването „Изотопия“ Китубио Малиса или, както е известен сред съгражданите си - Кили Малиса.

Съдбата го довела тук, започнал в Русе във филиал на Института за чуждестранни студенти, където първо учил български. После се преместил във Варна да изучава мечтаната специалност. Сега работи като интернет доставчик.

Китубио Малиса е избрал българка за съпруга. Имат две деца.

„На мен ми харесва България. България е много спокойна държава, много хубава държава, много екологично чиста държава. Има много възможности, само че не се реализират“, подчертава Кили Малиса.

„България има потенциал, има история. Едно само й трябва на тази държава – всеки да се хване, всеки да е патриот – не по този начин, който в момента се разбира. Патриот – това означава да харесваш народа си, да работиш за народа си, за държавата си честно и почтено. Има пари, има пари за всеки, само че много българи или лидери са забравили, че в математиката има един знак: пропорционално. Трябва да се прилага този знак и всеки ще е щастлив, и ще има пари“, убеден е инж. Малиса.

„България има 1300 години история, а Танзания има само 55 години от независимостта си. Танзания е много много млада и неопитна държава, а всеки знае какво е натиск от по-големите държави“, казва още Кили.

Много му липсват приятелите и храната от Танзания. Тук яде всичко, но признава, че единственото, което още не е опитал, е супа от охлюви. Кили знае рецепти за банани с месо, поръсени с чубрица, но бърза да уточни, че това ястие не се прави със сладки банани.

„В Танзания има повече от седем вида банани. Има банани за брашно, банани за десерт, банани за барбекю, банани за готвене, които не са сладки“, разказва Кили Малиса, който умее да готви мусака.

Веднъж преселил се във Велики Преслав и заживял тук, Малиса се включва в местния клуб на Националното дружество "Традиция", надява войнишка униформа и започва да участва във възстановки, пресъздаващи събития от българската история като изпълнява ролята на някой от лошите герои.

„Когато съм в България, действам като българин. Когато мисля, мисля на български. Аз съм живял тук повече, отколкото в родната ми държава. Аз се чувствам близко до всеки, до този народ. Аз съм част от тях“, споделя инж. Китубио Джоузеф Малиса.

Цялото интервю от предаването "Изотопия" слушайте в звуковия файл.
Снимки: Кили Малиса - личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!