Eмисия новини
от 02.00 часа

Областната администрация в Ловеч ще възстановява коритото на Вит в Боаза

Снимка: БГНЕС

Областната администрация в Ловеч ще предприеме възстановяване на коритото на река Вит в местността Боаза, където се изгражда участък от магистрала "Хемус". Почистването на речното корито там беше спряно по нареждане на екоинспекцията в Плевен и Басейновата дирекция след сигнали на природозащитници.

Чрез позиция до медиите още в сряда областният управител ва Ловеч Ваня Събчева поясни, че има сключен договор с фирма изпълнител за почистване от наноси на коритото на река Вит в района, в който се изгражда участъкът от АМ "Хемус":

"Дейностите няма как да започнат без да имат съгласувателните режими. Трябва да се произнесат Басейнова дирекция и РИОСВ. Аз съм ги уведомила за започването на това почистване и те веднага са ми написали, че по този договор не могат да изпълняват тези дейности и трябва да се прекратят".

Ваня Събчева уточни, че като областен управител е задължена да предприеме действия по възстановяването на разрушеното речно корито.

"Такъв проект ми е поискан и от Басейнова дирекция, и от РИОСВ в едномесечен срок да им бъде предоставен".

За реализацията на проекта ще се търсят средства от междуведомствената комисия, тъй като областната администрация не разполага с подобен финансов ресурс.

Акт заради неразрешена дейност в реката

На дружеството "Хидрострой" е съставен акт заради неразрешени дейности в река Вит в местността Боаза. Експертите от Басейновата дирекция „Дунавски район“ са установили нарушения на Закона за водите.

Според информацията на Басейнова дирекция в Плевен дружеството "Хидрострой" е извършило дейности в река Вит, в района на Боаза, без да са преминати необходимите законови процедури. 

"Хидрострой" е изпълнител на дейностите съгласно договор с Областна администрация-Ловеч. 

В отговор на получено уведомление от областния управител на Ловеч за започване на почистване на коритото на река Вит в този участък, Басейнова дирекция изискала копие от сключен договор за извършване на дейностите и документи, които удостоверяват извършването им. 

След представянето им Басейнова дирекция предприела административно-наказателните действия, се казва в прессъобщението. 

От Басейнова дирекция припомнят, че с получаването на уведомлението от Областния управител на Ловеч, са дали изрични указания да се спрат всякакви дейности по почистването на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от